Biznis i politika
StoryEditor

[Klub milijardera]: Pogledajte kojih 17 državnih ustanova ostvaruje više od milijarde kuna prihoda

12. Studeni 2022.
Ivan Serdar

Osim milijardera među poduzetnicima, prošle godine prihode veće od milijardu kuna ostvarilo je još 17 proračunskih i izvanproračunskih korisnika (ne računajući ministarstva, odnosno proračun Grada Zagreba). Prema podacima InfoBiza, najviše prihoda prikuplja se i troši u tri zavoda. Zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO – 45,32 milijarde kuna) i Zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO – 32,79 milijardi) imaju veće prihode i od Energije naturalis. Slijede Zavod za zapošljavanje (HZZ), Hrvatske vode i Hrvatske ceste te najveća zdravstvena ustanova – KBC Zagreb (3,33 milijarde kuna).

Među milijarderima u državnom sektoru još su četiri kliničko-bolnička centra: Rijeka, ‘Sestre milosrdnice‘ u Zagrebu, Split i Osijek, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), HAMAG-BICRO i HRT. Državna televizija do prošle je godine bila među poduzetnicima, kao obveznica podnošenja godišnjega financijskog izvještaja, ali sad je među neprofitnim organizacijama.

Hrvatske autoceste na listi su milijardera, ali i na listi proračunskih korisnika, i to s različitim iznosima: s ukupnim prihodima od 2,44 milijarde kuna (prema GFI-ju), odnosno s 3,63 milijarde kuna kad se tomu doda razlika primitaka i izdataka na temelju javnog dobra. Slična je razlika i kod HŽ Infrastrukture.

Ovih 17 milijardera u komotnijem su položaju od poduzetnika – imaju goleme prihode iako zapravo nisu na tržištu. No oni su kao naručitelji robe i usluga važni igrači s velikim utjecajem na ostatak biznisa. Zajedno su prošle godine ostvarili 118 milijardi kuna prihoda i primitaka te zapošljavali 37.662 osobe.

image

Državni milijarderi

foto

Ekskluzivnu listu kluba milijardera sa 95 najvećih sustava i samostalnih tvrtki ekskluzivno donosimo u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

11. travanj 2024 02:21