Biznis i politika
StoryEditor

Knežević: Turistička i tržišna inspekcija trebaju hitno na teren i kažnjavati zaokruživanje cijena!

04. Siječanj 2023.
Ana Kneževićfoto Ratko Mavar

- Rast cijena energenata i trošarina nije razlog za poskupljenje od 31. prosinca do 01. siječnja. Nisu u tom jednom danu porasli troškovi. Turistička i tržišna inspekcija trebaju odmah izaći na teren i na osnovu cijena u poslovnim knjigama utvrditi tko je neopravdano povećao cijene te to oštro sankcionirati. Ne trebaju se davati opomene nego napisati kazne kako bi se oštro u korijenu suzbilo ovakvo ponašanje koje dodatno narušava standard građana – pozvala je inspekcije Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, vidno nezadovoljna zbog zaokruživanja cijena kojem su pribjegli neki poduzetnici nakon uvođenja eura. 

Prema njezinim riječima, s crnim listama na kojima bi se nalazili poduzetnici koji su neopravdano digli cijene se ništa neće postići kao što se nije svojevremeno niti postiglo s listama poreznih dužnika.
 
- Bez sankcije neće biti efekta. To je jedina djelotvorna mjera. Premijer Plenković je trebao ranije najaviti da će se zaokruživanje cijena kažnjavati pa se ovo ne bi dogodilo – kazala je Knežević, dodavši da se definitivno nisu obistinile najave premijera da neće doći do poskupljenja s uvođenjem eura, odnosno da će ono biti zanemarivo.
 
- Izgleda da je unuka iz reklame HNB-a ipak bila u pravu kada je tvrdila da će sve poskupiti – ogorčena je Knežević.
 
Telefon u udruzi na kojoj je na čelu ne prestaje zvoniti, a potrošači se najviše žale na zaokruživanje cijena kruha i kave u kafićima. Cijene od 1,18 eura, nisu zaokruživane na 1,2 eura, što bi se još moglo i razumjeti, nego su podignute na 1,5 eura. S obzirom da je hrana lani već poskupjela u prosjeku 20 posto, kaže Knežević, ne sankcionira li se ovakvo ponašanje, neće biti ugrožen samo standard najugroženijih skupina stanovništva, nego svima. 
 
- Cijene hrane su nam na 98,4 posto prosjeka Europske unije, a standard na 40 posto. Kako da sa 60 posto nižim primanjima plaćate istu cijenu kao u Europskoj uniji? I onda se još dopušta ovakvo dodatno neopravdano poskupljenje. Umirovljenik će sada samo na kruh trošiti mjesečno 16 kuna više zbog zaokruživanja, a da ne govorimo o drugim proizvodima. Možda se to nekome ne čini puno, ali onome tko ima mirovinu 1800 kuna, to je značajan udar na budžet. Mi smo dvadeseta zemlja koja uvodi euro i umjesto da učimo na tuđim greškama te primijenimo dobra iskustva, a izbjegnemo loša, mi smo odlučili učiti na svojim greškama – zaključila je Knežević.
18. travanj 2024 02:12