Biznis i politika
StoryEditor

Koja je njemačka poruka izbora direktora Megglea za šefa bilateralne komore?

16. Rujan 2022.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora dobila je novu Upravu. To je najveća bilateralna gospodarska organizacija u Hrvatskoj. Okuplja više od 330 članova, mahom tvrtke u njemačkom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj, ali i domaćih koje imaju partnerski interes, ili im je Njemačka značajno tržište.

Takve bilateralne komore (druga tog tipa je američko-hrvatska AmCham) koristan su mehanizam suradnje. No, Njemačko-hrvatska komora dio je svjetske mreže od 140 vanjskotrgovinskih komora i delegacija njemačkog gospodarstva u 92 zemlje te treba voditi računa da zastupa prije svega njemačke interese, pa je logično da šalje i svojevrsne signale poslovnoj zajednici u zemlji domaćinu.

A takav signal dobili smo u liku novog predsjednika Uprave Komore Marjana Vučka. On je niz godina na čelu Megglea u Hrvatskoj, kompanije koja je s krajem 2020. procijenila da joj se tu ne isplati proizvoditi. Nekrenine i proizvodnju prodala je Fortenovi, i u Hrvatskoj je ostala samo kao veletrgovac. I to je bio legitiman potez kompanije, koja se orijentirala na proizvodnju u drugim državama, među ostalim i u BiH, gdje je Vučak izvršni direktor.

Dakle, Meggle se nije povukao s hrvatskog tržišta, samo iz hrvatske industrije. I iz Vučakovog imenovanja može se iščitati njemačka poruka domaćoj poslovnoj zajednici: Vi ste za nas prvenstveno tržište!

Naziv komore – industrijska i trgovinska - ovim je izborom skrenuo u jednosmjernu ulicu uvoza u Hrvatsku, premda u dvanaestočlanoj Upravi ima i značajnih tvrtki iz proizvodnog i uslužnog sektora. 

28. travanj 2024 23:37