Biznis i politika
StoryEditor

Koje zemlje najbolje stoje kada je u pitanju BDP po glavi stanovnika?

24. Lipanj 2023.

Jedan od najboljih pokazatelja kako stoji neko gospodarstvo kako stoji neko gospodarstvo je BDP. A kako bi mogli raditi usporedbe gospodarstva različitih država, najčešće se uspoređuje BDP po glavi stanovnika. Uzimajući to u obzir, temeljeno na podacima o BDP-u Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Visual Capitalist je napravio popis deset zemalja s najvećim BDP-om po glavi stanovnika u svijetu u ovoj godini.

Top 10 zemalja prema BDP-u po glavi stanovnika u svijetu

  1. Luksemburg – BDP: 132,370 dolara
  2. Irska – BDP: 114,580 dolara
  3. Norveška – BPD: 101,100dolara
  4. Švicarska – BDP: 98,770 dolara
  5. Singapur – BDP: 91,100 dolara
  6. Katar – BDP: 83,890
  7. SAD – BDP: 80,030 dolara
  8. Island – BDP: 75,180 dolara
  9. Danska – BDP: 68,830 dolara
  10. Australija – BDP: 64,960 dolara

Načelno, na spomenutoj listi nema ništa iznenađujuće. Luksemburg, Irska i Norveška zauzele su vrh ljestvice, točno tim redoslijedom. Vode na ljestvici s više od 100,000 dolara BDP-a po glavi stanovnika. Luksemburg je ključno središte financijskih usluga u Europi, Irska je sjedište mnogih multinacionalnih korporacija, a Norveška je jedan od najvećih izvoznika energije u regiji – a sve ovo objašnjava njihov prosperitet.

Inače, bogate zemlje s manjim stanovništvom obično se nalaze na ljestvici najbogatijih na svijetu. Prema MMF-u, Luksemburg ima samo nešto više od 600.000 ljudi, što bi bio mali grad u mnogoljudnijim zemljama. Zapravo, među prvih deset, samo SAD i Australija imaju više od deset milijuna stanovnika.

image

Top 10 zemalja prema BDP-u po glavi stanovnika

foto Visual Capitalist
image

Top 10 zemalja prema BDP-u po glavi stanovnika

foto Visual Capitalist

No, kao što je već spomenuto, ovaj način uspoređivanja ima neke nedostatke. Tako je korištenja BDP-a po glavi stanovnika mjerilo koje ne uzima u obzir snagu lokalne valute u odnosu na njezin tečaj, na što uvelike utječu tokovi ulaganja i potražnja za nacionalnom valutom. Također, nerazmjenjiva dobra u zemlji se ne vrednuju kada se koristi konverzija tečaja. Osim toga, ne uzimaju se u obzir razlike u cijenama između zemalja – na primjer, svježe povrće u Indiji daleko je jeftinije nego u Kanadi.

Kako bi riješili ovaj problem, ekonomisti koriste indekse pariteta kupovne moći. Ključni element ovih indeksa je da oni uklanjaju te razlike u cijenama i pretvaraju u zajedničku valutu kako bi pokazali relativno gospodarsko blagostanje.

U ovom slučaju, neke tvrtke su se ipak pomaknule na listi. Tako su pozicije na čelu zamijenile Irska i Luksemburg,  dok su Island, Danska i Australija potpuno ispali s popisa, a zamijenili su ih Macao, UAE i San Marino.

No, kako je već spomenuto, BDP po glavi stanovnika je korisna mjera, ali također nosi sa sobom i brojne nedostatke. Kao prvo, to je mjerenje ekonomske proizvodnje po osobi, a ne pojedinačni dohodak ili štednja kućanstva.

12. svibanj 2024 07:59