Biznis i politika
StoryEditor

Planiranje putovanja: Koliko košta roaming izvan EU/EEA?

26. Srpanj 2022.

Piše: Lucija Barišić

Jedan od benefita država članica Europske unije zasigurno je neplaćanje dodatnih naknada tijekom putovanja iz jedne u drugu članicu, odnosno korištenje telekomunikacijskih usluga po cijeni koju teleoperater naplaćuje u matičnoj državi. Međutim, važno je naglasiti da politika pravedne uporabe operateru omogućuje postavljanje limita u korištenju podatkovnog prometa kada se korisnik nalazi na području Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Ipak, ova praksa ne odnosi se na zemlje izvan EEA, stoga korištenje telekomunikacijskih usluga izvan granica EEA može biti skupo za korisnika telekomunikacijskih usluga ako njegov pružatelj ima sjedište unutar EEA.

Bosna i Hercegovina

Ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, s cijenama roaminga najjeftinije ćete proći ako ste korisnik Telemacha. Pretplatnici i privatni Telemach korisnici cijenu poziva iz BiH prema Hrvatskoj i unutar BiH platit će 3,45 kuna po minuti, dok je cijena jedne SMS poruke 90 lipa.

Pretplatnici Hrvatskog telekoma poziv iz BiH prema RH i unutar BiH platit će 9 lipa više od korisnika Telemacha, a jedan SMS 1 kunu. Korisnici bonova HT-a poziv iz BiH prema RH i unutar posjećene zemlje platit će 7,10 kuna po minuti.

Pretplatnici A1 za telefonski poziv iz BiH prema RH i unutar BiH platit 5,99 kuna po minuti, dok je cijena poziva prema ostalim zemljama EEA 9,99 kn/min. Korisnici A1 bonova poziv iz BiH prema zemljama EEA platit će 6,01 kuna po minuti. Važno je naglasiti da navedene cijene koje se odnose na A1 operatera vrijede za mreže koje su u grupi tzv. Vodafone partnerskih mreža te da su u Bosni i Hercegovini sve mreže u toj grupi.

Srbija i Crna Gora

Za pozive prema Hrvatskoj iz Srbije i Crne Gore te unutar tih zemalja svi Telemach korisnici platit će 7,50 kuna po minuti, a jednu SMS poruku 1,90 kuna. S druge strane, cijene se razlikuju za privatne korisnike i pretplatnike HT-a.

Naime, privatni korisnici HT-a poziv iz Srbije i Crne Gore prema RH plaćaju 15,48 kuna po minuti, a poziv unutar posjećene zemlje 20,12 kuna po minuti. Jedna SMS poruka košta 4,32 kuna. Cijena poziva prema RH i unutar tih zemalja za korisnike pretplate HT-a je 12,69 kuna po minuti, a cijena jednog SMS-a 4,05 kuna.

Ostale zemlje svijeta

Ako ste pretplatnik A1 i putujete u neku od zemalja svijeta koja nije članica EEA i koja se ne nalazi na području Europe, poziv prema Hrvatskoj platit ćete 18,99 kuna po minuti, a ako ste korisnik bonova poziv prema članicama EEA platit ćete 19,22 kuna po minuti. Navedene cijene koje se odnose na A1 operatera vrijede za mreže koje su u grupi tzv. Vodafone partnerskih mreža.

Cijene za korisnike Telemacha kreću se između 11,50 i 19,50 kuna, ovisno o tome iz koje zemlje uspostavljaju poziv. Cijena poziva prema Hrvatskoj iz ostalih zemalja svijeta za privatne korisnike HT-a je 17,02 kuna po minuti, a za pretplatnike je 18,79 kuna po minuti.

Važno je naglasiti da svaki operater definira zonu na koju se odnosi cijena, stoga je za detaljne informacije o cijenama za pojedinu državu potrebno provjeriti službeni cjenik svakog operatera.

18. travanj 2024 14:41