Biznis i politika
StoryEditor

Komisija odobrila hrvatski program za potporu poduzećima vrijedan 40 milijuna eura

12. Siječanj 2023.

Europska komisija (EK) odobrila je u četvrtak hrvatski program vrijedan 40 milijuna eura za potporu poduzećima koja prerađuju poljoprivredne proizvode u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, priopćeno je iz EK. 

Svrha tog programa potpora je ublažiti učinak iznimno velikih povećanja cijena energije na poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode, koja se ne mogu prenijeti na krajnje potrošače ili s kojima se ne mogu nositi.

Potpore će se davati u obliku ograničenih iznosa izravnih bespovratnih sredstava kako bi se poduzećima nadoknadilo povećanje troškova izvora energije koji nisu prirodni plin i električna energija i izravnih bespovratnih sredstva za dodatne troškove nastale zbog znatnog povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, navodi EK, kad je riječ o ograničenim iznosima potpore, potpora neće premašiti 2 milijuna eura po poduzeću.

Kad je riječ o potpori za dodatne troškove zbog izvanrednih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, ukupna potpora po poduzeću neće premašiti 50 posto prihvatljivih troškova, do najviše 4 milijuna eura.

Te potpore dodjelit će se najkasnije do 31. prosinca 2023.

18. travanj 2024 11:28