Biznis i politika
StoryEditor

Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope

25. Svibanj 2022.
Christine Lagarde

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.

Lagarde je ovoga tjedna najavila da bi ECB-ova ključna depozitna stopa od minus 0,5 posto zbog povećanja inflacije trebala početi rasti u srpnju i mogla biti na nuli ili 'nešto iznad' nule do kraja rujna, prije nego što dodatno poraste 'prema neutralnoj stopi'.

Šef nizozemske središnje banke Klaas Knot, koji je među najkonzervativnijim članovima Upravnog vijeća ECB-a, rekao je da u potpunosti podupire takav plan.

- U potpunosti sam u tome, u potpunosti podupirem sve što je na (Lagardinom) blogu - rekao je Knot na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Čelnik finske središnje banke Olli Rehn također je izrazio podršku povećanju kamatnih stopa tijekom ljeta, kao i glavni ekonomist ECB-a Philip Traka.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde naznačila je početkom tjedna na blogu da bi kreditiranje uskoro moglo poskupjeti.

- Na temelju trenutačnih izgleda, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja - napisala je Lagarde, dajući najjasniju naznaku da ECB ide prema prvom povećanju kamatnih stopa nakon niza godina.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto. Glavna stopa refinanciranja je na nuli.

Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je Lagarde, upozoravajući da se 'tempo i ukupni opseg prilagodbe ne mogu odrediti unaprijed'.

19. travanj 2024 09:22