Biznis i politika
StoryEditor

LOVRIĆ MERZEL vs. SANADER: Za sto tisuća eura mita veća kazna nego za deset milijuna eura

02. Travanj 2022.
Suze Marine Lovrić Merzel na izricanju presudefoto Dnevnik.hr

Bivša Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u utorak je počela brojiti zatvorske dane. Nepravomoćno je osuđena na sedam godina zatvora, gdje će čekati eventualnu pravomoćnost presude. Proglašena je krivom po svim točkama optužnice, kao i svi suoptuženici.

Lovrić Merzel je optužena da je primila od Željka Žužića sto tisuća eura mita kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te da je primljeni novac prikrila kupovinom apartmana u Diklu koji je uknjižen na ime njezinog nećaka.

Bivšu županicu Uskok je teretio i da je suprotno odluci Županijske skupštine o kupnji zgrade za Zavod za hitnu medicinu pogodovala jednom od suoptuženih i županiju oštetila za 5,6 milijuna kuna.

Bez da dovodim u pitanje ovu presudu, ne mogu sakriti iznenađenje što je ovaj slučaj donio jednu od najvećih pojedinačnih kazni za koruptivne radnje u Hrvatskoj. Samo je Ivo Sanader uvjerljivo ispred nje, sa ukupno 19 godina zatvora (pravomoćno), a odsjedit će najviše 15 godina.

U jednom je predmetu samo Sanader fasovao više – osam godina (nepravomoćno) u aferi Fimi media, što je Vrhovni sud skratio za jednu godinu. U aferi Planinska kazna mu je sa 4,5 godine povećana na šest godina zatvora, a istu kaznu kao i Merzel dobio 'u prvoj rundi' u aferi Ina – Mol. Taj postupak kasnije je ponovljen, i Sanader je na kraju za to zaradio šest godina.

Zadržimo se samo na ovoj posljednjoj presudi. USKOK je teretio Sanadera da je od šefa Mola Zsolta Hernádija tražio deset milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom iako na to nije imao pravo. Od tog iznosa, tvrdio je USKOK, preko tvrtke Roberta Ježića plaćeno je Sanaderu pet milijuna eura. Do isplate druge rate nije došlo.

U sisačkom slučaju sto tisuća eura mita za županicu, a županija je oštećena za 5,6 milijuna kuna. U Sanaderovom slučaju deset milijuna eura (hajde, samo pola je realizirano), a štete za Hrvatsku zbog mađarskog samostalnog upravljanja Inom daleko su veće, i upravo ovih dana izlaze na vidjelo u svoj svojoj dramatičnosti. Statistika je neumoljiva: Od 2008. do danas hrvatska proizvodnja plina srezana je za 93 posto! Sirove nafte crpi se 30-ak posto manje. Zatvorene su obje rafinerije (sisačka trajno, a riječka od listopada privremeno, 'zbog promjene katalizatora'), pa se trenutno svi derivati uvoze, ali i prije riječkog remonta prerada je već bila desetkovana.

Univerzalni neznalica reći će da je bivša županica dobila previsoku kaznu; ili je bivši premijer dobio premalu. U tome i jest kvaka hrvatskog pravosuđa. Ipak, postoji jedna dosljednost: mito je znatno opasnije primati nego ga davati: Žužić se nagodio s tužiteljstvom, a Hernadi je nedostupan – obojica su na slobodi.

25. travanj 2024 18:14