Biznis i politika
StoryEditor

Maloprodaja: Šest tvrtki koje su svima na meti

22. Svibanj 2022.
meta meta

Odavno se već u hrvatskoj maloprodaji nije dogodila konsolidacija takvih razmjera kakvu upravo provodi poljski private equity fond Enterprise Investors, započeta 2018. preuzimanjem omiškog Studenca

Većina stvarnih lovina za konsolidatore obiteljske su tvrtke koje su dosegnule svoj limit potencijala širenja, uglavnom na ograničenom regionalnom području. Većinom ostvaruju između 300 i 700 milijuna kuna prihoda na godinu i imaju trgovine malih formata koje su pojedinačno nerijetko neprofitabilne. Preuzimačima su ipak zanimljive ponajprije zbog tržišnih udjela koje ostvaruju na svom teritoriju. Sve te tvrtke redom su već dobile ponudu za prodaju, ali bit će da te ponude nisu bile onoliko visoke koliko njihovi osnivači smatraju da bi trebale biti.

BOSO Vinkovačka tvrtka s ostvarenim prihodom od 708 milijuna kuna u 2020. vodeća je među potencijalnim lovinama. U njegovu lancu prevladavaju najmanji formati trgovina, s kojima je najviše posla i koje je iznimno logistički zahtjevno servisirati. Osnivač je Bosiljko Stanić, ujedno suvlasnik, koji je dio vlasničkih udjela u tvrtki, a i uloge u poslovanju, već prenio na svoje četvero djece.

GAVRANOVIĆ Među poznavateljima domaće trgovačke scene smatra se da će Milka Gavranović, većinska vlasnica Gavranovića, kad-tad prodati svoju tvrtku i da će, sasvim sigurno, pritom ostvariti najbolju cijenu u odnosu na druge lovine. Prije desetak godina tvrtka je preuzela dio Dioninih prodajnih mjesta i tako se sasvim lijepo pozicionirala i u Zagrebu. Inače je, s ukupno otprilike 170 trgovina, zastupljena i u drugim gradovima, od Crikvenice do Popovače, ali i u malim ličkim i goranskim mjestima u koje drugi trgovci i ne pomišljaju ući. Gavranović ima godišnji prihod od blizu pola milijarde kuna.

RIBOLA Tvrtka iz Kaštel Lukšića također na godinu ostvaruje oko pola milijarde kuna prihoda, također se pred desetak godina jače pozicionirala na tržištu Dalmacije preuzimanjem dijela trgovina Dione i također je vrlo zanimljiva meta za preuzimanje. No u isto vrijeme njezina vlasnica Bisera Dragičević pokazuje i da će, prije nego što (i ako) odluči prodati svoje poslovanje, tvrtku još prilično ojačati. Kako neslužbeno doznajemo, Ribola je u postupku preuzimanja Djela iz Unešića, tvrtke zahvaljujući kojoj će svoje prihode povećati za 50-ak posto.

TRGOCENTAR Zabočka tvrtka orijentirana na prilično usko područje, oko svog sjedišta, zanimljiva je kao meta za preuzimanje jedino s aspekta prihoda koji ostvaruje (430 milijuna kuna u 2020.), no nedostatak joj je preširok asortiman (od prehrambenih proizvoda do agroprograma i željezare). Iz kuta preuzimača još joj je veći nedostatak vlasnička struktura u kojoj sudjeluje 61 fizička osoba, što je nasljeđe još iz pretvorbe i privatizacije.

TP VARAŽDIN Tvrtka u vlasništvu Rudolfa Kišičeka koja se razvila do prihoda od 350 milijuna kuna na području Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije svakako spada na popis poželjnih meta, kako zbog dobrog miksa formata (i trgovine u susjedstvu u vlastitim ujednačenim objektima i megamarketi) tako i zbog toga što je ta regija dosad najmanje osvajana u prijašnjim konsolidacijama maloprodaje.

BAKMAZ Vjerojatno nećemo jako pogriješiti kažemo li da su Josip i Mirjana Bakmaz u tri desetljeća vođenja svoje tvrtke rekorderi prema broju primljenih ponuda za njezinu kupnju. Zadarska tvrtka, međutim, i dalje je u vlasništvu svojih osnivača.

26. travanj 2024 04:37