Biznis i politika
StoryEditor

Meta najavila isplatu dividende od koje će Zuckerberg zaraditi 700 milijuna dolara, skočila cijena dionice

02. Veljača 2024.
Mark Zuckerberg, Meta

Zuckerbergova Meta nadmašila je procjene Wall Streeta za četvrto tromjesečje objavivši 40,1 milijardu dolara prihoda i zaradu od 5,33 dolara po dionici. Također, najavljena je isplata prve dividende investitorima u iznosu od 0,50 dolara po dionici (50 centi). Nakon objave ove vijesti, dionice Mete su porasle za 12 posto.

Isplata dividende dobro će sjesti i samom suosnivaču i izvršnom direktoru Mete, koji je glavni dioničar te drži 13 posto udjela ili 350 milijuna dionica Mete, pa će za svaki kvartal Zuckerberg dobiti 175 milijuna dolara, a isplata bi, prema najavama, trebala početi od ožujka ove godine. To znači da će vlasnik Mete samo u dividendama zaraditi 700 milijuna dolara.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Zuckerberg je trenutno peta najbogatija osoba na svijetu s bogatstvom od 142 milijarde dolara, a kako mu je krenula 2024. godina mogao bi uskoro skočiti i koje mjesto iznad na listi najbogatijih ljudi svijeta. Njegovo bogatstvo je, u prva dva mjeseca ove godine, poraslo za 11,2 posto zahvaljujući kontinuiranom rastu dionica Mete.

Na razini cijele godine prihodi Mete su porasli za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je dobit narasla za 63 posto u istom razdoblju na 39 milijardi dolara.

Godina učinkovitosti

Metina snažna izvedba došla je nakon tvrtkine  ‘godine učinkovitosti‘ tj. 2023., kada je Meta otpustila tisuće zaposlenika. Prošle godine Meta je potrošila 3,5 milijardi dolara na ‘samo smanjivanje‘. Od toga je 2,5 milijarde dolara došlo od ‘konsolidacije objekata‘ — zatvaranja i spajanja ureda, a  još jedna milijarda dolara na ‘otpremnine i druge troškove osoblja‘, tj. na otpuštanje zaposlenika. Tvrtka sada posluje sa 67.300 zaposlenika, što je pad od nevjerojatnih 22 posto u odnosu na prošlu godinu.

A sve to znači da su profitne marže Mete puno, puno bolje. Dok su njeni prihodi porasli za 16 posto (brojka s kojom bi većina velikih tehnoloških tvrtki ovih dana bila jako zadovoljna), njen operativni prihod porastao je za 62 posto, a profit za 69 posto.

Propast metaverzuma

Iako je guranje metaversa ili metaverzuma neslavno propalo, Mark i dalje prži novce na virtualnu stvarnost, pa je prošle godine, odjel ‘Reality Labs‘ koji oko toga ‘brine‘ izgubio čak 16,1 milijardu dolara u 2023. godini dok je taj gubitak u 2022. iznosio 13,7 milijardi dolara. A ti se metaverzum gubitci i dalje povećavaju. Naime, u zadnjem kvartalu 2023. godine Meta je izgubila dodatnih 4,6 milijardi dolara na ili zbog metaversa.

Međutim, ti gubitci očito ne brinu previše vlasnika Meta koji je ulagačima rekao kako Reality Labs očekuje značajan porast operativnih gubitaka zbog stalnih napora u razvoju proizvoda proširene i virtualne stvarnosti. No, ulagači su ostali hladni na te najave zbog dionica koje su na najvišoj razini svih vremena.

24. travanj 2024 06:25