Biznis i politika
StoryEditor

Michal Kedzia (Enterpresi Investors): Jedna od najvećih prilagodbi koje sam napravio zbog Hrvatske bilo je prihvaćanje stila života ‘pomalo‘

19. Rujan 2024.
Michal Kedziafoto Ratko Mavar

Michal Kedzia, partner za Adria regiju u Enterprise Investorsu, poljskom investicijskom fondu u čijem je vlasništvu Studenac i Intersport, jedan je od stranih menadžera koji je u Hrvatsku došao prvi put 90-tih kao turist, a poslovno je angažiran u našoj zemlji posljednjih 20 godina i itekako dobro poznaje hrvatsku kulturu, zbog čega smo njim i razgovarali o njegovim iskustvima s našim podnebljem.

Kakav je bio vaš prvi dojam kad ste saznali da ćete ovdje raditi?

- Moj prvi dojam bio je izuzetno pozitivan, bio sam očaran prekrasnom obalom i jedinstvenim spojem mediteranskog šarma i srednjoeuropskih utjecaja. Kad sam saznao da ću provoditi više vremena radeći u Hrvatskoj, bio sam iskreno uzbuđen ne samo zbog poslovnih prilika već i zbog mogućnosti da bolje upoznam ovu predivnu zemlju.

Kako biste opisali poslovno okruženje u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama u kojima ste radili i živjeli?

- Poslovna klima u Hrvatskoj je vrlo pozitivna. Ima svoje specifične karakteristike u usporedbi s Poljskom i drugim srednjoeuropskim zemljama u kojima sam radio, primjerice uistinu je velik naglasak na osobni pristup u međusobnim odnosima, ali je okruženje općenito gostoljubivo prema domaćim i stranim poduzetnicima i investitorima.

Koje su najveće prednosti i izazovi poslovanja u Hrvatskoj?

- Hrvatska nudi nekoliko prednosti, poput strateškog položaja, brzorastućih potrošačkih sektora i značajnog potencijala za razvoj u raznim industrijama. S druge strane, snalaženje u ponekad prekompliciranim propisima u kombinaciji sa sporom birokracijom, može predstavljati prepreku za određene investitore koji žele ući na ovo relativno malo tržište.

Kako ocjenjujete radnu etiku i profesionalnost hrvatskih zaposlenika?

- Hrvatski zaposlenici su visoko kvalificirani, dobro obrazovani i često govore više jezika, što donosi veliku vrijednost svakoj kompaniji. Uvijek su profesionalni i pokazuju snažnu radnu etiku te tako pozitivno pridonose radnom okruženju. Također, zadovoljstvo je s njima surađivati jer se mogu prilagođavati i iznositi različite perspektive.

Jeste li primijetili razlike u stilovima upravljanja i poslovnoj kulturi u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama u kojima ste radili?

- Apsolutno. Općenito govoreći, stilovi upravljanja u Hrvatskoj su bazirani na hijerarhiji i s većim naglaskom na osobne odnose u poslovnim okruženjima. Također, proces donošenja odluka često se zasniva na stvaranju konsenzusa, što se razlikuje od direktnijih pristupa koje sam susreo u drugim zemljama.

Što vam se najviše sviđa u Hrvatskoj izvan poslovnog okruženja (npr. hrana, priroda, kultura)?

- Kad se ne bavim poslom, volim istraživati hrvatske otoke, posebno one oko Splita. Prirodne ljepote tog područja su zadivljujuće, idealne za jedrenje i istraživanje otoka. Također uživam u izvrsnim lokalnim vinima, maslinovom ulju i obiteljskim restoranima, koji dodatno obogaćuju kulinarske užitke regije. Bogata povijest i vibrantna kultura Splita čine ga jednim od mojih omiljenih mjesta za opuštanje i kulturno istraživanje.

Postoje li neki aspekti hrvatske kulture ili svakodnevnog života na koje ste se posebno morali prilagoditi?

- Jedna od najvećih prilagodbi bila je prihvaćanje stila života "pomalo" – opuštenog i polaganog pristupa životu, osobito u obalnim područjima. Prilagodba tom sporijem tempu, i u poslovnom i u svakodnevnom životu, zahtijevala je neko vrijeme, ali sada to itekako cijenim.

Što mislite o kvaliteti života u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama u kojima ste živjeli?

- Kvaliteta života u Hrvatskoj je izvanredna, posebno za one koji cijene ravnotežu između posla i života. Zapanjujući krajolici, izvrsna kuhinja i opušten način života stvaraju jedinstveno ugodno životno iskustvo. To je prekrasno mjesto za život, koje nudi spoj prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva koje je teško pronaći drugdje.

Jeste li naišli na neke specifične izazove vezane uz regulative i zakone prilikom poslovanja u Hrvatskoj?

- Da, regulatorni okvir u Hrvatskoj je ponekad izazovan za snalaženje. Porezni sustav je složen, a zakoni o radu su prilično strogi s gledišta poslodavca. Propisi o imovini, osobito za strane investitore, također mogu biti zamršeni. Ključno je imati pouzdane lokalne pravne savjetnike kako biste učinkovito upravljali tim aspektima.

19. rujan 2024 17:32