Biznis i politika
StoryEditor

Ministarstvo: Iskorišteno svih milijardu i tri milijuna eura za obnovu od potresa

12. Lipanj 2023.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Petrinjafoto Ratko Mavar

Hrvatska je do 9. lipnja iskoristila svih milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres, a zaprimljeni su zahtjevi za nadoknadu od 1,1 milijardi eura, izvijestilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Alokacija u iznosu od 683,7 milijuna eura, 22 dana prije roka premašena je za 7 milijuna i iznosi 691 milijuna eura, dok je alokacija za petrinjski potres u iznosu od 319 milijuna eura iskorištena 11. svibnja odnosno 50 dana prije zadanog roka, i trenutna realizacija iznosi 412 milijuna eura.

Hrvatskoj je odobreno ukupno milijardu i tri milijuna eura pomoći iz europskog Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih potresom, a rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti produljen je do 30. lipnja 2023..

Dodijeljena sredstva Fonda namjenski se mogu koristiti za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u ključnim sektorima, financiranje službi spašavanja te osiguranje privremenog smještaja i osnovnih životnih potreba pogođenih stanovnika, osiguranje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine, te čišćenje pogođenih područja i sprečavanje erozije tla.

Premda je izvorno namijenjen za financiranje vraćanja u stanje prije potresa, Hrvatska koristi Fond solidarnosti za sufinanciranje zahtjevnih radova konstrukcijske i cjelovite obnove.

Iz Ministarstva ističu kako je obnova nakon potresa dodatno otežana globalnom pandemijom, ruskom agresijom na Ukrajinu i energetskom krizom te njima uvjetovanim tržišnim poremećajima i rastom cijena.

U razdoblju provedbe sklopljeno je 1.330 ugovora, koji uključuju 609 korisnika te 304 građevinske tvrtke. Na obnovi je ukupno angažirao 10.500 građevinskih radnika.

Obnavlja se 18 bolnica i 56 ostalih zdravstvenih ustanova, 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 250 zgrada kulture i kulturne baštine, 100 kilometara mreže javne vodoopskrbe i odvodnje, preko 1300 kilometara prometnica, 77 mostova, 40 propusta, šest kilometara tramvajskih pruga i četiri željezničke građevine.

Dodatno se kroz fond financira i privremeni smještaj, izgradnja 131 tipske montažne kuće, oprema za preko 300 vatrogasnih postrojbi, sanacija nasipa, obaloutvrda i klizišta.

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata obnove iznosi 3,3 milijarde eura za koje je iz Fonda solidarnosti predviđeno 1,003 milijarde eura. Započeti projekti obnove završit će se sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 1,2 milijarde eura te sredstvima državnog proračuna u iznosu od milijarde eura te kroz druge izvore financiranja.

28. travanj 2024 18:00