Biznis i politika
StoryEditor

Miodrag Šajatović primio odlikovanje od predsjednika Milanovića za izniman doprinos gospodarstvu

08. Listopad 2024.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta. Miodrag Šajatovićfoto Boris Ščitar

Na današnjoj svečanosti u Uredu predsjednika Republike, Zoran Milanović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima iz različitih sektora. Među dobitnicima se našao i Miodrag Šajatović, glavni urednik i osnivač Lidera, koji je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za iznimni doprinos i zasluge za hrvatsko gospodarstvo.

Četiri ključna područja za razvoj Hrvatske

U svom obraćanju odlikovanima, predsjednik Milanović je istaknuo važnost područja koja su ključna za razvoj hrvatskog društva i države: kulture, gospodarstva, znanosti i sporta. Predsjednik je tom prigodom naglasio kako su odlikovanja rezultat prijedloga udruga, pojedinaca i savjetnika u njegovom uredu. Odlikovanjima je želio simbolično zahvaliti ljudima koji su svojim radom i djelovanjem dali izniman doprinos u navedenim područjima.

- Radi se o ljudima koji su kroz svoj život i rad dali značajan doprinos našoj državi i društvu. Ovo je minimum koji vam hrvatska država i ja, kao predsjednik, možemo simbolično dati - kazao je Milanović.

Predsjednik Milanović istaknuo je da ova odlikovanja nitko neće dovoditi u pitanje te da su dodijeljena ljudima koji su prepoznati u svojim područjima kao ugledni građani, bez obzira na politička opredjeljenja.

- Rukovodio sam se prijedlozima i svojom prosudbom, razumom i uvjerenjem da su to ljudi koji svojim radom i postignućima zaslužuju odlikovanja - poručio je Milanović te zahvalio svim odlikovanima na doprinosu Hrvatskoj.

Među odlikovanima su se našli pojedinci iz različitih sfera – od kulture, gospodarstva, do sporta i znanosti. Odlikovanja su dodijeljena kao priznanje za dugogodišnji rad i doprinos hrvatskom društvu, a ceremonija je okupila mnoge istaknute osobe iz tih područja.

image

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta. Miodrag Šajatović, Branko Uvodić.

foto Boris Ščitar

Odlikovanje za Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera

Miodrag Šajatović, glavni urednik i osnivač poslovnog tjednika Lider, primio je odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za izniman doprinos gospodarstvu. Šajatović je prepoznat kao ključna figura u medijskom prostoru, posebice zbog svog dugogodišnjeg angažmana na području poslovnog novinarstva i doprinosa gospodarstvu kroz pisanje, analize i promicanje poslovne kulture.

Lider, pod njegovim vodstvom, postao je vodeći poslovni medij u Hrvatskoj, a kroz godine Šajatović je izgradio reputaciju jednog od najutjecajnijih poslovnih novinara. Njegov doprinos gospodarstvu ogleda se ne samo u izvještavanju, već i u oblikovanju mišljenja poslovne zajednice te poticanju rasprava o ključnim gospodarskim pitanjima u Hrvatskoj.

Značajni pojedinci iz kulture i umjetnosti među dobitnicima

Osim Miodraga Šajatovića, među dobitnicima odlikovanja našli su se i brojni ugledni pojedinci iz područja kulture. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, za izniman doprinos hrvatskoj kulturnoj sceni, odlikovani su književni kritičar Velimir Visković te povjesničar umjetnosti i pjesnik Zvonko Maković. Njihovo djelovanje u proučavanju i promociji hrvatske književnosti i likovne umjetnosti prepoznato je kao ključno za razvoj i očuvanje kulturnog identiteta.

Posmrtno je odlikovana i Jagoda Buić-Wuttke, umjetnica širokog spektra čiji su radovi prepoznati diljem svijeta. Njezino odlikovanje primila je Milvija Plazibat. Posebno su nagrađeni i Milan Kranjčević te Branko Uvodić, za doprinos očuvanju kulturne baštine Hrvatske.

image

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta.

foto Boris Ščitar

Povelja Republike Hrvatske za tvrtku ‘Croatia Osiguranje‘ i Hrvatsko glazbeno društvo ‘Zrinski‘

Povodom 140 godina poslovanja, najveće osiguravajuće društvo u Hrvatskoj, ‘Croatia Osiguranje‘, također je primilo posebno priznanje od predsjednika Milanovića. Povelju Republike Hrvatske preuzeo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia Osiguranja. Povelja je dodijeljena i Hrvatskom glazbenom društvu ‘Zrinski‘ Donja Kaštela, koje već više od 170 godina svojim amaterskim kulturno-umjetničkim djelovanjem čuva kulturnu baštinu Hrvatske.

Odlikovanja za vrhunske sportaše i doprinos tehničkoj kulturi

Redom Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle, za dugogodišnji rad na području inovatorstva, predsjednik Milanović odlikovao je Ivicu Pivačića. Pivačić je prepoznat po svojim iznimnim zaslugama u promociji i razvoju tehničke kulture u Hrvatskoj.

Brojni sportaši također su primili priznanja za svoje zasluge u razvoju hrvatskog sporta. Među odlikovanima su alpinistice Darija i Iris Bostjančić, ultramaratonac Zdravko Jadrijev, gimnastičar Robert Seligman te stolnotenisačica Branka Batinić. Njihovi vrhunski sportski rezultati na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima prepoznati su kao ključni doprinosi promociji Hrvatske u svijetu sporta.

‘Ovo odlikovanje je posebno‘ 

U ime svih odlikovanih, zahvalio se Branko Uvodić, poznati promotor hrvatske kulturne baštine, koji je emotivno istaknuo kako je ovo odlikovanje jedno od najposebnijih u njegovoj 50-godišnjoj karijeri.

- Ovo odlikovanje je posebno jer dolazi iz ruku predsjednika Republike. S ponosom ćemo ga pokazivati svima koji znaju koliko ljubavi i truda je uloženo u naš rad za Hrvatsku - kazao je Uvodić, čestitavši svim odlikovanima.

Ceremonija odlikovanja u Uredu predsjednika još jednom je potvrdila važnost prepoznavanja pojedinaca koji svojim radom i postignućima značajno pridonose razvoju Hrvatske. Dodijeljena odlikovanja simbol su priznanja i zahvalnosti društva onima koji su kroz godine neizmjerno doprinijeli razvoju hrvatske kulture, gospodarstva, znanosti i sporta. Među njima, Miodrag Šajatović, glavni urednik i osnivač Lidera, istaknuo se kao jedan od ključnih protagonista hrvatskog gospodarstva, čime ovo odlikovanje dobiva poseban značaj u poslovnoj zajednici Hrvatske.

image

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta. Roko Kalafatić, Bojana Božanić, Miodrag Šajatović.

foto Boris Ščitar
08. listopad 2024 21:28