Biznis i politika
StoryEditor

MMF: Potrebna su daljnja povećanja stopa, no središnje banke moraju biti oprezne zbog potencijalnih rizika

02. Svibanj 2023.

Europske središnje banke trebale bi biti oprezne zbog potencijalnih opasnosti, od većeg financijskog stresa do razlike u prinosima na obveznice, koje bi mogle doći s daljnjim povećanjem kamatnih stopa, smatra Međunarodni monetarni fond.

Rizici inflacije tjeraju dužnosnike da nastave s pooštravanjem, no morat će biti spretni u slučaju da se pojave nove napetosti slične nedavnim previranjima koja su nastala u SAD-u i koja su utjecala na pad Credit Suissea.

– Iako su banke u europodručju i Ujedinjenom Kraljevstvu u dobrom stanju, nedavni problemi u bankarskom sektoru pokazuju da naprezanje likvidnosti i financijski stres mogu iznenada isplivati na površinu. Još jedna stresna epizoda mogla bi narušiti rezerve i otežati kreditne i šire financijske uvjete – poručili su iz MMF-a.

MMF je naveo cijeli spektar rizika s kojim se suočavaju tvorci politike u europodručju prilikom ciklusa monetarnih stezanja, no poručili su da Europska središnja banka treba nastaviti s povećanjem stopa.

Visoka inflacija, upornija nego se očekivalo, zahtijeva strogu monetarnu politiku sve dok temeljna inflacije ne bude na putu prema ciljanih dva posto, poručili su iz MMF-a.

– Najgora stvar koju možete učiniti kada se borite protiv inflacije je prerano olabaviti ili prerano stati jer će to zahtijevati drugi pokušaj stezanja što će povećati troškove – objasnio je Alfred Kammer, voditelj europskog ogranka MMF-a u intervjuu za Bloomberg.

Rekao je i da će monetarna politika trebati dodatna zaoštravanja kako bi inflacijska očekivanja ostala ‘dobro usidrena‘ i vratila inflaciju na ciljanu razinu. Trenutačni MMF-ovi izgledi za ECB predviđaju povećanje od dodatnih 75 baznih bodova na 3,75 posto.

– U europodručju su potrebna daljnja povećanja kamatnih stopa, a središnje bi banke u europskim gospodarstvima trebale biti spremne za daljnje pooštravanje tamo gdje su realne stope niske, tržišta rada tijesna, a temeljna inflacija visoka – navodi se u izvješću Fonda.

Iako ECB može nastaviti s kvantitativnim pooštravanjem kroz smanjenje svoje bilance, i to treba provoditi oprezno, upozorio je MMF jer ‘financijska rascjepkanost i širi rizici financijske stabilnosti zahtijevaju oprez i fleksibilnost za promjenu kursa, ako to bude potrebno‘.

18. travanj 2024 00:19