Biznis i politika
StoryEditor

Morgan Stanley: SAD možda izbjegne recesiju, ali Europa sigurno neće

14. Studeni 2022.
recesija, kriza, inflacija

Velika Britanija i gospodarstva eurozone sljedeće će godine vjerojatno upasti u recesiju, ali Sjedinjene Države bi se mogle za dlaku izvući zahvaljujući otpornom tržištu rada, objavila je investicijska banka Morgan Stanley.

Očekivano ponovno otvaranje Kine nakon gotovo tri godine obuzdavanja covida 19 trebalo bi rezultirati oporavkom njezinog gospodarstva, kao i drugih azijskih tržišta u razvoju, procjenjuju analitičari  te investicijske banke.

Za 2023. godinu predviđaju rast globalnog gospodarstva za 2,2 posto, što je ispod najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda o 2,7-postotnom rastu.

Morgan Stanley za iduću godinu predviđa podjelu između razvijenih gospodarstava ‘u recesiji ili blizu nje‘, dok će se gospodarstva u razvoju ‘skromno oporaviti‘.

Procjenjuje da će kinesko gospodarstvo u sljedećoj godini porasti za pet posto, iznad 3,7-postotnog rasta koji se očekuje za tržišta u razvoju, dok prosječni rast u grupi 10 razvijenih zemalja predviđa po stopi od samo 0,3 posto.

Središnje banke diljem svijeta povisile su u ove godine kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju. Morgan Stanley procjenjuje da će u SAD-u središnja banka Fed zadržati visoke stope i u 2023. jer će inflacija ostati visoka, nakon vrhunca u četvrtom tromjesečju ove godine.

- Američko gospodarstvo tijesno će izbjeći recesiju u 2023. godini, ali slijetanje zbog značajnog usporavanja rasta zapošljavanja neće biti tako meko, dok će stopa nezaposlenosti nastaviti rasti - kaže se u izvješću, u kojemu se predviđa rast američkog BDP-a za 0,5 posto u sljedećoj godini.

- Kumulativni učinak stroge monetarne politike u 2023. prelijevat će se i na 2024. godinu, rezultirajući s dvije vrlo slabe godine - dodaje se.

Na globalnoj razini bi vrhunac inflacije trebao doći u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, napisali su analitičari, ‘sa smanjenjem stopa inflacije koja će voditi priču iduće godine‘. 

19. travanj 2024 14:52