Biznis i politika
StoryEditor

Na ovoj stranici možete vidjeti imovinu svih onih koji su na vlasti

26. Siječanj 2024.

Novinarski projekt Oštro, odnosno Detektor imovine, prvi u Hrvatskoj najopsežnije objavljuje imovinu onih koji su na vlasti, počevši od predstavnika županija i glavnog grada, a u drugom krugu projekta objavit će i imovinu državnih tajnika. 

Detektor imovine bavi se provjerom imovinskih kartica te traženjem neprijavljene imovine javnih dužnosnika. U Hrvatskoj su obveznici ispunjavanja imovinske kartice različiti dužnosnici, poput predsjednika Republike, članova Hrvatskog sabora, članova Vlade, sudaca, državnih tajnika, ravnatelja različitih državnih tijela, pravobranitelja, župana, gradonačelnika te drugih.

Imovinske kartice javno su dostupne tijekom mandata dužnosnika te godinu dana nakon prestanka obavljanja dužnosti. U njih se upisuje imovina partnera te maloljetne djece.

Koristeći metode istraživačkog i podatkovnog novinarstva, Oštro je provjeravao imovinske kartice te tražio neprijavljenu imovinu u državi i inozemstvu. Od imovine prijavljene Povjerenstvu za sukob interesa, provjeravali su nekretnine, plovila, poslovne udjele te tražili neprijavljenu imovinu i kredite.

Cilj istraživanja je utvrditi postoji li neprijavljena imovina, popunjavaju li dužnosnici ispravno svoje imovinske kartice. Cilj je projekta i omogućiti javnim pristup provjerenim podacima imovine dužnosnika kako bi se pridonijelo sprječavanju korupcije i sukoba interesa.

26. travanj 2024 14:14