Biznis i politika
StoryEditor

Na vrijeme ishodite dozvole za boravak i rad, potražnja za stranim radnicima sve veća

28. Listopad 2022.

Piše: Tihomir Zebec, Odvjetničko društvo Horvat & Zebec & Bajsić Bogović

Iako je ljetna sezona praktički tek završila, već se naziru izazovi za iduću. Hotelijeri su nedavno utvrdili da će nedostajati 8000 radnika, a nedostatak radne snage mogao bi se negativno odraziti u različitim industrijama.

Istraživanje Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, objavljeno u medijima, utvrdilo je da je za dobivanje radne dozvole za stranog radnika potrebno u prosjeku 38 dana, odnosno 81 dan ako je potrebna viza. Ni u regiji ni u EU potražnje za stranim radnicima ne manjka: u BiH je u prvih šest mjeseci 2022. godine ukupno izdano 1270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole, dok je u Njemačkoj prisutan rekordni manjak stručne radne snage – nedostaje 558.000 takvih osoba.

U Hrvatskoj je do 30. rujna ove godine izdano 95.678 dozvola za boravak i rad. Ako ste i vi u potrazi za radnom snagom, donosimo smjernice što je sve potrebno da bi se ishodile dozvole za boravak i rad.

‘Uvoz‘ radnika je slobodan za deficitarna zanimanja, dok je za druge potrebna provedba testa tržišta rada i/ili mišljenje HZZ-a. Neka od deficitarnih zanimanja su sada zidar, zavarivač, fasader, stolar, vodoinstalater, limar, bravar, vozač teretnog vozila, slastičar, pekar… Cijeli popis dostupan je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Za njih je, prema Zakonu o strancima, procijenjeno da se potražnja radnika za tim zanimanjima ne može nadomjestiti migracijama u zemlji.

Takav zahtjev za dozvolu za boravak i rad državljana trećih zemalja podnosi se elektronički MUP-u (nadležnoj PU ili PP) na posebne e-mail adrese, dostupne online zajedno s detaljnim uputama. Vi ste kao poslodavac dužni priložiti svu potrebnu dokumentaciju sukladno odredbama Zakona o strancima i podzakonskog akta, a to su dokumenti poput potrebnih obrazaca, preslike važeće putne isprave radnika, ugovora o radu, dokaza da državljanin treće zemlje nije pravomoćno osuđen za kaznena djela i dokaza o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji. Također, potrebno je platiti i upravnu pristojbu.

Postupak je sličan i kod dozvola za boravak i rad za sezonske radnike do 90 dana u kalendarskoj godini u djelatnostima poljoprivreda, šumarstvo, ugostiteljstvo i turizam. Zahtjev se podnosi u policijskoj upravi ili postaji ili preko aplikacije HZZ-a.

Smještaj i zdravstveno osiguranje

Važno je napomenuti da ste, između ostalog, dužni dostaviti ugovor o radu u kojem su navedena sredstva za uzdržavanje i dokaz o osiguranom primjerenom smještaju. Potonji uključuje ugovor o najmu ili istovrijedan dokument u kojem mora biti naveden iznos najamnine, podaci o površini prostora, te broj osoba koje koriste prostor. Prostor mora biti u čvrstom objektu i mora imati sanitarni čvor fizički odvojen od prostorija za boravak i spavanje, s osiguranom opskrbom tekućom vodom, grijanjem (osim u objektu u kojem radnici borave ljeti) i električnom energijom, te treba ispunjavati ostale zdravstvene i higijenske uvjete. U prostoru koji je namijenjen boravku, spavanju i pripremi hrane može boraviti najviše šest radnika, a najmanja osigurana kvadratura za smještaj sezonskog radnika iznosi 14 m2 po osobi.

Obvezno zdravstveno osiguranje za sezonskog radnika dokazuje se ugovorom o radu na temelju kojeg je poslodavac dužan prijaviti državljanina treće zemlje regionalnim uredima ili područnim službama ili ispostavama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Test tržišta

Test tržišta rada ne provodi se ni u slučaju dozvola za boravak i rad koje se izdaju sukladno članku 110. Zakona o strancima - ključno osoblje u trgovačkim društvima, EU plava karta, osobe premještene unutar društva itd.

Osim u nabrojanim slučajevima, poslodavci su za zapošljavanje državljana trećih zemalja dužni zatražiti provedbu testa tržišta rada u HZZ-u sukladno članku 98. Zakona o strancima. U slučaju nepronalaženja domaće radne snage, HZZ će poslodavcu dostaviti obavijest o rezultatu tržišta rada, a poslodavac može u roku od 90 dana od zaprimanja te obavijesti, podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za određenog državljanina treće zemlje.

Valja napomenuti da radnik može raditi samo na poslovima za koje mu je izdana dozvola i samo kod poslodavca s kojim je zasnovao radni odnos, a vrijeme potrebno za obavljanje posla može biti maksimalno do godinu dana. Stupanje na snagu ugovora o radu odredbom u istom treba biti definirano kao vrijeme dobivanja dozvole.

Moguće je zatražiti i produljenje dozvole za boravak i rad, a dozvola prestaje važiti ako prestanu postojati uvjeti za odobrenje privremenog boravka, državljanin treće zemlje ima zabranu ulaska i boravka u Hrvatskoj ili u roku od 30 dana nakon odobrenja privremenog boravka nije prijavio boravište policijskoj upravi ili postaji, odnosno ako se iselio iz Hrvatske ili neprekidno boravi u inozemstvu dulje od 30 dana ili boravi u RH suprotno svrsi radi koje mu je odobren privremeni boravak.

19. travanj 2024 00:06