Biznis i politika
StoryEditor

25 dionica koje su u zadnjih sto godina donijele najveće bogatstvo dioničarima

11. Rujan 2023.

Od ukupno 28 114 javno izlistanih američkih kompanija tijekom prošlost stoljeća, samo 25 najboljih stvorilo je gotovo trećinu ukupnog bogatstva dioničarima. Drugim riječima, samo 0,1 posto dionica dodalo je više od 17,6 bilijuna dolara novčanicima investitora.

Henrik Bessembinder sa Sveučilišta Arizona State iznio je podatke najboljih kompanija prošlog stoljeća i to kroz tri koraka: prvo je razmatrao američke dionice u bazi podataka Centra za istraživanje cijena vrijednosnih papira od 1926. (ili kada je dionica prvi puta uvrštena na burzu) do 2022. (ili kada je dionica uklonjena), zatim je izmjerio promjene cijena dionica kao i novčane tokove prema ili od dioničara, uključujući dividende, izdavanja, otkupe dioncia i nova izdanja dionica, a na kraju je izračunao stvoreni višak bogatstva u usporedbi s ulaganjem u jednomjesečne trezorske zapise u istom vremenskom razdoblju.  

Ako je tvrtka izašla iz baze podataka tijekom razdoblja, prenosi Visual Capitalist, Bessembinder je izračunao njen povrat od ukidanja s burze na temelju svih prihoda od spajanja ili akvizicija, kao i procjene bilo koje preostale vrijednosti nakon ukidanja s burze zbog negativnih razloga. Zanimljivo je da je General Motors jedina tvrtka među 25 najboljih koja je uklonjena s kotacije prije prosinca 2022. godine.

25 najprofitabilnijih u posljednjem stoljeću

 1. Apple 
 2. Microsoft 
 3. ExxonMobil
 4. Alphabet 
 5. Amazon 
 6. Bershire Hathaway
 7. Johnson & Johnson 
 8. Walmart
 9. Chevron 
 10. Procter & Gamble 
 11. IBM
 12. Unitedhealth Group 
 13. Altria Group 
 14. Merch & Co. 
 15. Home Depot 
 16. Coca Cola 
 17. General Electric 
 18. JPMorgan Chase 
 19. General Motors 
 20. Eli Lilly
 21. Oracle 
 22. Visa 
 23. Mastercard
 24. PepsiCo
 25. Pfizer

Očekivano, Apple zauzima prvo mjesto jer je stvorio gotovo pet posto ukupnog bogatstva dioničara. Od iPoda do iPhonea, Appleova sposobnost da nastavi s inovacijama pomogla mu je da stekne bazu odanih obožavatelja i dala tvrtki moć određivanja cijena. Naravno, Apple je najprofitabilnija američka tvrtka svih vremena.

Drugi na listi ‘najboljih od najboljih‘ na američkoj burzi je Microsoft koji je tijekom svog ‘života‘ na burzi ulagačima donio preko 2,1 bilijun dolara.

Treće mjesto je zauzeo ExxonMobil, a radi se o jedinoj netehnološkoj tvrtki među pet najboljih dionica. Kada su se Exxon i Mobil spojili 1999. godine bilo je to najveće spajanje u povijesti i ExxonMobil je privremeno postao najveća svjetska tvrtka izlistana na burzi po tržišnoj kapitalizaciji. Tvrtka je 2022. godine zabilježila i rekordnu dobit zbog visokih cijena nafte.

Popis također pokazuje kako su se obrasci stvaranja bogatstva mijenjali tijekom vremena. Dok su energetski i potrošački proizvodi češći među starijim tvrtkama na ljestvici, dionice koje su posljednjih godina stvorile ogromno bogatstvo vjerojatnije su tehnološke ili financijske kompanije. Četvrto mjesto zato pripada Alphabetu, vlasniku Googlea, a peto Amazonu.

Ove je podatke na svom LinkedIn profilu prokomentirao i Danijel Delač iz InterCapitala.

–  Možemo reći da su, povijesno gledano, američke kompanije i tržište u cjelini ‘place to be‘ u odnosu na ostatak svijeta. Šampioni među šampionima kreirali su taj rast u zadnjih desetak godina – objavio je Delač.

22. rujan 2023 10:11