Biznis i politika
StoryEditor

Nakon Nizozemske i SAD-a, Njemačka planira ograničiti izvoz materijala za proizvodnju čipova u Kinu

28. Travanj 2023.

Nakon SAD-a i Nizozemske čini se da će se i Njemačka pridružiti ‘ratu čipova‘. Prema pisanju Bloomberga, najveća europska gospodarska sila trenutno je u pregovorima o ograničavanju izvoza kemikalija u Kinu koje se koriste za proizvodnju poluvodiča.

Prijedlog je dio paketa mjera o kojima vlada Olafa Scholza raspravlja, a koje bi Kini prekinule pristup robi i uslugama potrebnih za proizvodnju naprednih poluvodiča. Novi je to napor Berlina za smanjenjem ovisnosti o toj azijskoj zemlji

Ako se ovaj prijedlog usvoji, njemačke bi tvrtke, uključujući Merck KGaA i BASF SE bile ograničene prodavati određene kemikalije Kini. Iako određeni članovi Scholzove vlade nastoje uspostaviti ravnotežu između njemačkih gospodarskih interesa u Kini i zabrinutosti za nacionalnu sigurnost i ljudska prava kancelar ima oštriji stav prema Pekingu.

Odnosi između Europe i Kine trenutno su iznimno loši, pogotovo nakon što su kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin proglasili prijateljstvo ‘bez ograničenja‘ nekoliko tjedana prije ruske invazije na Ukrajinu.

Scholz i ministar gospodarstva Robert Habeck blisko surađuju po tom pitanju s europskim saveznicima i SAD-om koji se zalažu za globalnu blokadu kineskog pristupa ključnim tehnologijama, uključujući poluvodiče. Dužnosnici u Berlinu rekli su Bloombergu da nema pritiska iz Washingtona po tom pitanju, već imaju snažnu želju vlastitom neovisnošću. 

Razgovori unutar vladajuće koalicije o takvoj kontroli izvoza još su u ranoj fazi i dužnosnici su svjesni da bi svaka takva odluka mogla naštetiti poslovnim vezama s Kinom, koja je postala najveći trgovinski partner Njemačke.

Habeck je navodno savjetovao dužnosnicima u svom odjelu da rade na paketu mjera za jačanje njemačke ekonomske otpornosti u određenim područjima i smanje ovisnost o Kini što uključuje i nametanje kontrole izvoza kemikalija za proizvodnju čipova.

Najavljen sastanak s Kinom

Kontrola izvoza ograničava trgovinu robom koja se može koristiti u civilnom i vojnom kontekstu. Cilj takvih popisa dvojne namjene je spriječiti razvoj i širenje kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja, kao i skrivenu proizvodnju konvencionalnog vojnog oružja.

Ranije ovog mjeseca, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock razmjenjivala je kritike sa svojim kineskim kolegom Qin Gangom tijekom posjeta Pekingu, rekavši da bi destabilizacija Tajvana bila ‘horor scenarij‘.

Baerbock i Habeck pomažu Scholzu u oblikovanju nove sigurnosne strategije koja ima za cilj smanjiti ovisnost o Kini i zaštititi kritičnu infrastrukturu od hibridnih napada.

Podsjetimo, Nizozemska je prošlog mjeseca pristala pridružiti se naporima SAD-a da ograniče izvoz tehnologije potrebne za proizvodnju čipova u Kinu, o čemu smo već pisali u Lideru.

Dok Njemačka nema napredne tehnologije za izradu čipova, Merck i BASF opskrbljuju tvrtke diljem svijeta kritičnim kemikalijama potrebnim za izradu poluvodiča. Merckovi se proizvodi nalaze se u gotovo svakom pojedinom čipu na svijetu, dok je BASF tržišni lider u Europi i Aziji.

Bez zaliha iz Mercka i BASF-a, Kina bi se mogla suočiti s većim izazovima u razvoju naprednih tehnologija čipova, a to bi moglo utjecati i na njezine sposobnosti proizvodnje poluvodiča.

Iako Scholz razmatra ova ograničenja, također nastoji održati otvorene odnose s Pekingom pa je najavljen sastanak s kineskim premijerom Li Qiangom u Berlinu 20. lipnja kako bi se pokušali ublažiti napeti odnosi između Europe i Pekinga.

25. travanj 2024 21:34