Biznis i politika
StoryEditor

Nakon odlaska dva ministra, britanska premijerka se bori za ostanak na vlasti

20. Listopad 2022.

Britanska premijerka Liz Truss bori se da ostane na vlasti nakon što ju je jučer napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu. 

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija. 

Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi. Jučer su stizala i izvješća, kasnije demantirana, da je ostavku podnijela i šefica kluba zastupnika. Downing Street je pola sata nakon ponoći objavio da premijerka ima ‘puno povjerenje‘ u nju. 

- Šefica kluba će sada razgovarati s konzervativnim zastupnicima koji nisu podržali vladu - objavio je glasnogovornik vlade. 

- Oni bez razumne isprike što nisu glasali kao i vlada mogu očekivati razmjerne disciplinske mjere - rekao je. 

Truss se bori za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini proračun‘ s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova. 

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti. Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti. 

Jedan član Odbora 1922, parlamentarne grupacije Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju čelnicima, rekao je da ‘izgledi nisu na strani‘ ostanka Truss na dužnosti premijerka do kraja dana, prenosi ITV.

24. travanj 2024 07:39