Biznis i politika
StoryEditor

Napetosti u Crvenom moru potaknule rast cijena nafte

20. Prosinac 2023.

Cijena nafte porasla je u srijedu na londonskom tržištu iznad 80 dolara, potaknuta nervozom zbog poremećaja u globalnoj trgovini i geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na brodove u Crvenom moru.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 74,87 dolara.

U utorak je cijena na oba tržišta porasla više od jedan posto jer dio kompanija preusmjerava brodove, a dulja putovanja povećavaju troškove prijevoza i osiguranja. Grčka je u srijedu komercijalnim brodovima koji plove Crvenim morem i Adenskim zaljevom savjetovala da izbjegavaju jemenske vode. Grčki brodovlasnici kontroliraju oko 20 posto svjetskih komercijalnih plovila po kriteriju nosivosti. U međuvremenu je Washington pokrenuo radnu skupinu za zaštitu trgovine u regiji.

– Do sada, pomorska misija pod vodstvom SAD-a za ublažavanje napada Huta nije uspjela smanjiti opću zabrinutost oko sigurnog prolaska kroz Crveno more te ga glavni pomorski prijevoznici i dalje izbjegavaju dok traju napetosti –  rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a. Huti su najavili da će nastaviti gađati brodove u Crvenom moru kao potporu vladajućem pokretu Hamas u palestinskoj enklavi u Gazi.

Crvenim morem i kroz Sueski kanal odvija se oko 12 posto svjetskog brodskog prometa prolazi. Opskrba naftom je usklađena, još nije došlo do nestašica, kažu analitičari.

– Sve dok proizvodnja nije ugrožena, tržište će se na kraju prilagoditi promjenjivim opskrbnim rutama – rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno izvijestila da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 72 centa, na 79,19 dolara.

04. svibanj 2024 15:31