Biznis i politika
StoryEditor

Nastavlja se snažno kolebanje cijena plina kao posljedica rastuće potražnje za skladištenjem

19. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Nastavlja se snažno kolebanje cijena plina u rasponu od 42-52 eura po MWh. Posljedica je to rastuće potražnje za skladištenjem plina uslijed neizvjesnosti koju proizvode prekidi proizvodnje energije u Francuskoj te lošije prognoze za proizvodnju električne energije iz vjetro-parkova, stoji u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Štoviše, nakon blage zime, i ove godine se očekuje nepovoljan utjecaj suše na vodostaj, što otežava transport glavnih sirovina (ugljen) i smanjuje hidro i nuklearni potencijal na štetu proizvodnje električne energije. Sve to u okruženju u kojem rast azijske potražnje za plinom u LNG kanalima može polučiti ispod planske rezultate kolektivne kupnje plina članica EU na svjetskim tržištima od travnja nadalje.

Cilj na razini EU je, naime, napuniti skladišta do razine od 90 posto, što se može pokazati izazovnim uslijed potpunog odustajanja od ruskog plina te oporavka energetski-intenzivne proizvodnje u EU uz rast potražnje industrije za plinom do 15 posto u odnosu na ljeto 2022. godine. Uzevši sve u obzir, cijene plina mogle bi ponovo krenuti prema 90-100 eura po MWh kroz ljeto ove godine.

Jedino SAD najavljuje povećanje uroda pšenice 

To može rezultirati i ponovnim rastom cijena struje (s trenutnih 150-ak eura po MWh) na čiji output negativno djeluju nepovoljna klimatska kretanja. Europske cijene pšenice bilježe mali rast iznad 270 eura po toni uslijed određene nervoze tijekom pregovora Rusije i Ujedinjenih Naroda oko nastavka trgovinskog sporazuma s Ukrajinom u cilju izvoza pšenice.

Ako ne dođe do prigovora u zadnji čas, postojeći ugovor bi se automatski trebao produžiti za 120 dana. U međuvremenu nema odgovora na traženja ruske strane da se toj zemlji olakša izvoz drugih poljoprivrednih kultura, trenutno pod sankcijama zapadnih zemalja. Sve u svemu, ubuduće valja očekivati nastavak izrazitih razlika u pogledima na prirodu budućih trgovinskih sporazuma za izvoz žitarica, što u bilo kojem trenu može rezultirati konfliktnim stavovima.

Osim toga, među vodećim izvoznicima pšenice, trenutno jedino SAD najavljuju povećanje uroda od oko 14 posto u idućoj sezoni, što nije dovoljno da poništi manjak ponude na drugim tržištima. Moguć je stoga ponovni rast cijene pšenice u Europi iznad 300 eura po toni, stoji u priopćenju. 

24. travanj 2024 22:32