Biznis i politika
StoryEditor

Nestašici poluvodiča ne nazire se skori kraj, normalizacija se očekuje u prvom kvartalu 2024.

13. Prosinac 2022.

Za većinu industrija nestašica poluvodiča bi trebala završiti 2024. godine. Razlog dugotrajnom oporavku leži u iznimnoj osjetljivosti ove visokotehnološke grane industrije na čak i najmanje poremećaje, ali i sve veća potražnja za poluvodičima. Vrijednost tržišta poluvodiča do 2030. godine moglo bi probiti granicu od bilijun dolara.

Iako su mnogi stručnjaci iz industrije predviđali kraj globalne nestašice poluvodiča do kraja ove godine, prema najnovijih analizama, ne očekuje se rješenje ovog problema u narednim mjesecima. Pojedine industrije, posebice zapadnoeuropske, mogle bi se ranije oporaviti, no geopolitičke napetosti, poglavito vezane uz rat u Ukrajini, te još uvijek aktualna COVID ograničenja u dijelu Azije, taj će oporavak bitno produžiti.

Prema analizi konzultantske kuće Horvath, za većinu industrija nestašica poluvodiča bi trebala završiti tijekom prvog kvartala 2024. godine, a razlog tomu su jedinstvena obilježja ove visokotehnološke grane industrije o kojoj ovisi današnji moderan svijet i koja iz godine u godinu sve više raste, te njezina iznimna osjetljivost na čak i najmanje poremećaje.

Pretpostavlja se da će tržište poluvodiča probiti granicu od bilijun dolara do 2030., što je potaknuto porastom e-mobilnosti, interneta stvari (IoT), zatim tehnologije namijenjene smanjenju posljedica klimatskih promjena, poglavito postizanju ugljične neutralnosti, te napretkom u potrošačkoj elektronici.

 

Nefleksibilna proizvodnja

 

Šokovi koji su utjecali na industriju poluvodiča počeli su sa zatvaranjem tvornica i smanjenjem proizvodnje diljem jugoistočne Azije početkom 2020. godine, što je bila posljedica pandemije koronavirusa. Nakon toga, u relativno kratkom roku, ponovno pokretanje ekonomije rezultiralo je iznimnim povećanjem potražnje za ovom vrstom proizvoda, međutim 2022. godina donijela je nove izazove u ekonomskom te geopolitičkom smislu.

- Globalna industrija poluvodiča još uvijek pokušava uhvatiti korak sa zaostacima i narudžbama, što je rezultiralo povećanjem cijena na tržištu te sporijim isporukama proizvoda u mnogim sektorima. Iako predviđamo uravnoteženje globalne ponude i potražnje u prvom kvartalu 2024., u slučaju dodatnih negativnih pojava, oporavak se može pomaknuti za još šest do devet mjeseci. U svakom slučaju, na pad potražnje za poluvodičima ne treba računati - rekao je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.

image

Robert Ćuzela-Piljac

Faktor koji značajno utječe na brzinu oporavka, specifičnost je same industrije. Za proizvodnju čipova se koristi iznimno kompleksna tehnologija, a slobodni kapaciteti koji mogu vrlo brzo povećati proizvodnju gotovo da i ne postoje, što samu proizvodnju poluvodiča čini relativno nefleksibilnom. Faza uvođenja novih proizvoda, promjena dizajna i povećanje postojećih proizvodnih linija ponekad traju i do godinu dana, a svaka, pa čak i mala promjena u ovako visoko specijaliziranim proizvodnim procesima može značajno utjecati na tvornički učinak i vrijeme isporuke.

26. travanj 2024 09:08