Biznis i politika
StoryEditor

Nissan prodaje svoje poslove u Rusiji za jedan euro, izgubit će oko 687 milijuna dolara

11. Listopad 2022.

Nissan će ubrzo prepustiti svoje poslovanje u Rusiji subjektu u državnom vlasništvu za samo jedan euro, priopćeno je nedavno, pretrpjevši tako gubitak od oko 687 milijuna dolara i napustivši zemlju nekoliko mjeseci nakon što je kompanija bila prisiljena zaustaviti tamošnju proizvodnju, objavio je Reuters. 

Japanska će tvrtka prenijeti svoje udjele u Nissan Manufacturing Russia LLC na državni NAMI. Sporazum će Nissanu dati pravo otkupa poslovanja u roku od šest godina, priopćilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine. 

Navedeni ugovor čini Nissan posljednjom velikom kompanijom koja je napustila Rusiju otkako je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači. To također odražava potez Nissanovog najvećeg dioničara, francuskog proizvođača automobila Renault, koji je prodao svoj većinski udio u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz ruskom investitoru u svibnju. 

Prodaja NAMI-ju uključuje Nissanove proizvodne i istraživačke pogone u Sankt Peterburgu, kao i njegov prodajni i marketniški centar u Moskvi, priopćilo je ministarstvo. 

Iz Rusije možda odlazi i Mitsubishi

Iz kompanije su rekli da očekuju veliki gubitak od oko 687 milijuna dolara, ali zadržavaju svoju prognozu zarade za financijsku godinu koja završava u ožujku. Nissan je obustavio proizvodnju u tvornici u Sankt Petersburgu u ožujku zbog prekida opskrbnog lanca. Od tada kompanija i njezina lokalna jedinica prate situaciju, navodi se. Ipak, nije bilo ‘vidljive‘ promjene u vanjskom okruženju, rekli su, pa zbog toga izlaze iz države. 

Mlađi partner saveza Mitsubishi Motors Corp također razmatra izlazak iz Rusije, prenosi Nikkei, ali njihov glasnogovornik je rekao da ništa nije odlučeno. 

Izlazak iz Rusije dolazi u trenutku kada je Nissan krenuo u veliku promjenu odnosa s Renaultom. Dvije kompanije su nedavno izjavile da razgovaraju o budućnosti njihovog saveza, uključujući Nissanovo razmatranje ulaganja u novi Renaultov pothvat s električnim vozilima. 

Takvi razgovori bi mogli potaknuti najveće resetiranje saveza od uhićenja dugogodišnjeg izvršnog direktora Carlosa Ghosna 2018. godine, a također su uključivali mogućnost da Renault proda dio svog kontrolnog udjela u Nissanu, za Reuters su rekle dvije osobe upoznate s pregovorima. 

Renault je navodno prodao svoj udio u Avtovazu za jednu rublju. Ugovor s Nissanom bio je ‘od velikog značaja za industriju‘, rekao je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov u izjavi. 

 

14. travanj 2024 18:59