Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka pripremila 50 milijardi eura za potpunu dekarbonizaciju industrije do 2045.

05. Lipanj 2023.
Annalene Baerbock i Robert Habeck (Greens), Olaf Scholz (SPD) i Christian Lindner (FDP)

Njemačka namjerava u potpunosti dekarbonizirati svoju industrijsku proizvodnju do 2045., ali s cijenom ugljika u EU koja se trenutno kreće oko 100 eura po toni, ulaganja u čiste proizvodne procese još uvijek nisu konkurentna. Njemačka incijativa ‘Carbon Contracts for Difference‘ (CCfD) javlja se kao potencijalno rješenje tog problema, objavio je Reuters. 

- Ovim modernim instrumentom financiranja postavljamo međunarodne standarde i osiguravamo da sredstva teku tamo gdje su potrebna za transformaciju industrije i donose najveću korist - rekao je Robert Habeck, ministar gospodarstva i klimatskih mjera, prilikom predstavljanja programa u Berlinu 5. lipnja.

- To je novi instrument - istaknuo je, rekavši da je slična mjera provedena samo u Nizozemskoj.

Tvrtke koje se prijavljuju za inicijativu moraju dostaviti izmišljenu cijenu CO2 koja bi im omogućila razvoj čiste proizvodnje, a da pritom ostanu konkurentne konkurentskim tvrtkama koje koriste fosilna goriva. Proizvođač čelika koji prelazi na zeleni vodik, na primjer, može zahtijevati cijenu CO2 od 300 eura po toni kako bi bio konkurentan, što znači da bi bilo potrebno 200 eura državne subvencije za svaku izbjegnutu tonu CO2.

Počevši od 8. lipnja, otvorene su početne prijave interesa za industrijske sektore poput cementa, čelika, kemikalija, stakla i papira. Njemačka vlada se nada da će moći dodijeliti finalizirane ugovore u roku od godinu dana nakon konkurentnog postupka nadmetanja.

- Ne radi se samo o velikim industrijskim teškašima u Njemačkoj, već i o najširem mogućem sudjelovanju njemačkih malih i srednjih poduzeća. Preduvjet za to je da se proizvodnja odvija na klimatski neutralan način - rekao je Habeck.

Sumnja u sposobnost vlade da se odupre lobiranju 

Klimatski neutralan u ovom slučaju znači rad na 100 posto obnovljivu električnu energiju i korištenje vodika koji je u skladu s EU-ovom taksonomijom zelenih financija. To znači da će korištenje vodika dobivenog iz fosilnog plina s naknadnim izdvajanjem i spremanjem ugljika (CCS) također biti podobno za potporu, a riječ je o potezu koji se smatra uvjetom koji je nametnuo Christian Lindner, liberalni ministar financija zemlje.

Zeleni vodik, proizveden korištenjem obnovljive električne energije, ipak će dobiti veće subvencije, kažu iz njemačke vlade. Očekuje se da će inicijativa uštedjeti 350 milijuna tona CO2 tijekom svog životnog vijeka, što je trećina puta njemačke industrije prema klimatskoj neutralnosti.

CCfD-ovi se dodjeljuju tijekom razdoblja od 15 godina i doći će s cijenom od oko 50 milijardi eura. U teoriji, očekuje se da će inicijativa vratiti novac poreznim obveznicima nakon što cijena ugljika dosegne razinu koju su dostavile tvrtke obuhvaćene inicijativom, a razlika će se prelijevati u državnu blagajnu.

Međutim, u praksi su stručnjaci izrazili sumnju u sposobnost vlade da se odupre lobiranju u industriji u ime kontinuirane konkurentnosti nakon što se postigne ‘izvršna cijena‘. Sam instrument uglavnom nije testiran i prvi put je predložen 2017.

Dok Berlin čeka odobrenje tijela Europske komisije za državnu pomoć, Habeck je izrazio optimizam.

- U stalnom smo kontaktu i ne bismo predstavili inicijativu da nema osnovnog odobrenja - rekao je Habeck.

Za razliku od tradicionalnih inicijativa podrške industriji, koje pomažu u ulaganjima, njemački CCfD-ovi će pokriti tekuće troškove (OPEX), nadalje je istaknuo Habeck. Financiranje operativnih troškova izvan akutne krize novost je za Europu, budući da je strah od zlouporabe ili gušenja inovacija dugo poticao Bruxelles da ga potpuno zabrani.

25. rujan 2023 02:51