Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka razmišlja o nacionalizaciji svog najvećeg uvoznika plina

14. Rujan 2022.
foto Shutterstock

Njemačka bi vlada mogla povećati svoj udio u Uniper SE iznad 50 posto, a spremna je i na potpunu nacionalizaciju najvećeg uvoznika plina u zemlji ne bi li spriječila kolaps energetskog sustava. Tvrtka sa sjedištem u Dusseldorfu treba dodatnu pomoć države nakon iskorištavanja paketa podrške koji vjerojatno vrijedi čak 20 milijardi eura, objavio je Bloomberg. Nagli porast cijena plina i rusko smanjivanje opskrbe izazvali su milijunske dnevne gubitke, a to je natjeralo vladu da uskoči s paketom pomoći u srpnju koji je uključivao 30 posto udjela. 

Uniper je u srijedu potvrdio da je jedna od opcija o kojima se trenutno raspravlja vladino preuzimanje 'značajne većine' udjela. Beate Baron, glasnogovornica njemačkog ministarstva gospodarstva je odbila komentirati situaciju. Dionice Unipera pale su za 9,6 posto oko podneva, a Fortum je u nedavnom priopćenju rekao da nisu donesene nikakve odluke 'osim onoga što je dogovoreno u stablizacijskom paketu u srpnju', ali je dodao da se razmatraju 'alternativna rješenja'. 

Maubach upozorio na velike gubitke

- Pogoršano operativno okruženje i financijska situacija Unipera moraju se uzeti u obzir dok Fortum, njemačka vlada i Uniper nastavljaju svoje rasprave o dugoročnom rješenju - rekao je Fortum, dodajući da će 'ažurirati tržište prema potrebi'.

- Potencijalna nacionalizacija Unipera mogla bi manjinskim ulagačima ponuditi izlaz prije neizvjesnog oporavka, s gubicima zbog potrebe za zamjenom zaustavljene ruske opskrbe plinom po trenutnim cijenama koje će ove godine vjerojatno premašiti 18 milijardi eura, pokazuje naša analiza - rekli su. 

Izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach nedavno je upozorio da bi gubici za nadoknadu nedostajućih tokova ruskog plina ovog mjeseca mogli doći do sedam milijardi eura, što bi prisililo vladu na ponovnu intervenciju. Stabilizacijski paket s vladom uključuje pomoć od sedam milijardi eura za osiguranje tvrtke do četvrtog tromjesečja, ali dostizanje te granice 'definitivno će biti ranije', rekao je Maubach. 

Paket pomoći koji je Vlada ponudila u srpnju mora biti potpisan i odobren od strane EU. Sporazum uključuje konvertibilne vrijednosne papire od 7,7 milijardi eura, ali i kreditnu liniju od devet milijardi eura državne razvojne banke KfW, koju Uniper želi povećati na čak 13 milijardi eura. 

24. travanj 2024 10:10