Biznis i politika
StoryEditor

Nova zabrana izvoza čipova mogla bi prouzročiti ‘geopolitički ekonomski rat‘

29. Lipanj 2023.
Kina, čipovi, poluvodičifoto Shutterstock

Najava novih američkih ograničenja izvoza AI čipova u Kinu moglo bi se pretvoriti u ‘pitanje geopolitičkog ekonomskog rata‘, kažu analitičari s Wall Streeta. Nova izvješća Ministarstva trgovine SAD-a pokazuju da bi uskoro moglo doći do većeg izvoznog ograničenja za najnaprednije poluvodiče s mogućnostima umjetne inteligencije, što bi imalo velike implikacije na kineski gospodarski rast i vojni napredak, kojega se Zapad pribojava.

Ministarstvo trgovine već je najavilo kako će zaustaviti isporuke čipova koje proizvode Nvidia i druge proizvođače čipova kupcima u Kini već u srpnju. Nvidia, Micron i AMD su među američkim proizvođačima čipova koji su uhvaćeni u unakrsnoj vatri između Kine i Bidenove administracije. U rujnu su iz Nvidije rekli da su američki dužnosnici zatražili od tvrtke da prestane izvoziti dva vrhunska računalna čipa za rad s umjetnom inteligencijom u Kinu.

Nekoliko mjeseci kasnije, Nvidia pod vodstvom Jensena Huanga rekla je da će ponuditi novi napredni čip nazvan A800 u Kini kako bi zadovoljila pravila kontrole izvoza. Tvrtka je također prilagodila svoj vodeći H100 čip početkom ove godine kako bi bio u skladu s propisima.

Ali nova ograničenja koja razmatra ministarstvo zabranila bi prodaju čak i čipova A800 bez posebne izvozne dozvole za SAD, dodaje se u izvješću.

Vojna industrija

Nova ograničenja ne ciljaju samo na budući gospodarski rast Kine već na vrlo specifične komponente za vojnu umjetnu inteligenciju – kaže Ted Mortonson, sektorski strateg tehnološkog odjela u Bairdu

Sva nova ograničenja bila bi povrh onih koja su najavljena prošle godine za strojeve za izradu najnaprednijih tehnologija čipova.

Nitko ne zna koliko duboko će ova ograničenja ići ali mislim da je vrlo očito da je sada postala ekonomska politika ne dopustiti Kini da ima našu najnapredniju tehnologiju - rekao je Mortonson.

Industrija poluvodiča ‘gorjela‘ je ove godine zbog pompe oko umjetne inteligencije. Investitori su ulagali novac u tvrtke poput spomenute Nvidije i AMD-a

Mortonson kaže da Kina predstavlja 25 do 30 posto ukupne izloženosti prihoda za obje te  tvrtke.

Nije jasno kako bi Kina reagirala na nova ograničenja, ali Mortonson kaže da investitori mogu očekivati odmazdu Pekinga protiv američkih kompanija.

Kina kontrolira velik dio opskrbe drugih proizvoda u SAD-u i sigurno neće sjediti prekriženih ruku. Uzvratit će SAD-u na druge načine - rekao je.

02. svibanj 2024 10:42