Biznis i politika
StoryEditor

Objavljen EU natječaj za regionalnu tranziciju, poduzetnicima na raspolaganju potpore do tri milijuna eura

04. Siječanj 2024.
Grad Vukovar

Raspisan je prvi natječaj za potpore za kompanije i start-upove za regionalnu industrijsku tranziciju u kojem svaki projekt može dobiti minimalno milijun eura, a maksimalno tri milijuna eura, od čega je čak 85 posto bespovratnih sredstava. Riječ je o projektu pod nazivom Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije, a cilj mu je poticanje strukturnih promjena u regionalnim gospodarstvima kroz razvoj novih proizvoda i usluga u nišama više dodane vrijednosti Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske.

Prihvatljivi projekti su konzorciji poduzetnika koji se sastoje od minimalno tri poduzetnika, od čega dva poduzetnika moraju biti mali i/ili srednji poduzetnici, a projekti mogu uključivati i organizacije za istraživanje i širenje znanja.

Kako navodi Ana Fresl, direktorica Projekta jednako razvoj, savjetničke kuće za EU projekte, ideja natječaja je da konzorcij od minimalno tri, a optimalno pet poduzetnika, osmisli u sljedeće tri godine dva inovativna proizvoda ili dvije nove usluge, a poduzetnici za troškove projekta mogu dobiti čak do tri milijuna eura bespovratnih sredstava.

- Razvojni projekti mogu biti u području zdravstva i farmaceutike, kreativne industrije, IT-a, turizma, poljoprivrede i prehrane, industrije i tehnologije, pametnih usluga i slično - istaknula je Fresl.

Provedba 36 mjeseci

Poziv tako pokriva studije izvedivosti, industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj te infrastrukturu za razvoj. Maksimalno trajanje razdoblja provedbe projekta je 36 mjeseci.

Kako je nedavno za Lider objasnio ministar Šime Erlić, koncept podrške regijama u industrijskoj tranziciji je koncept za koji već postoji europski know how i kojem je cilj potaknuti pozitivnu gospodarsku i industrijsku promjenu u regijama koje su, prema statističkim prosjecima, manje razvijene.

500 milijuna eura za tri regije

- Ono što nas čini posebno ponosnima je činjenica da smo s Europskom komisijom uspjeli ispregovarati 500 milijuna eura za tri hrvatske regije, Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku, s ciljem njihove industrijske tranzicije. Novac koji nam je na raspolaganju služit će kao izravna financijska potpora koju ćemo usmjeriti u tvrtke koje žele investirati u inovativne proizvode te za start-upove koji žele biti dio prepoznatih regionalnih lanaca vrijednosti. Cilj poticanja uključivanja tvrtki u ove lance vrijednosti jest jačanje domaće komponente proizvoda, odnosno da se što je to moguće više neki proizvod proizvodi u regiji - rekao je Erlić i dodao kako je prva stepenica bila identificirati prioritetne sektore za ulaganja.

Kad je u pitanju Panonska Hrvatska potpore i bespovratna sredstva namijenjena su IKT industriji, kontinentalnom turizmu te metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji koja se izravno veže na poljoprivredu. U Sjevernoj Hrvatskoj to su sektor zelenog rasta, zdravstvena industrija, industrija proizvodnje vozila, pametna industrija 4.0. te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti, a u Jadranskoj Hrvatskoj sektori plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametna industrija 4.0. te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.

Inovativni proizvodi i usluge

- Cilj je da se sredstva koja imamo na raspolaganju iskoriste za nove inovativne proizvode i usluge temeljem kojih tvrtke koje već djeluju unutar regionalnih okvira mogu postati konkurentnije ne samo na regionalnom i širem hrvatskom području, već i na širem europskom i globalnom tržištu - istaknuo je ministar Erlić i dodao da se na poziv mogu prijaviti sve tvrtke iz navedenih regija i spomenutih industrija, od već profiliranih tvrtki do start-upova, udružene u strateško partnerstvo za inovacije SPIN, a dodijeljena sredstva moći će uložit u istraživanje i razvoj, inovativne poslovne procese, tehnologiju, razvoj pametnih vještina i slično.

- S obzirom da je riječ o bespovratnim sredstvima, a i ranije se pokazalo kako su poduzetnici zainteresirani za takva ulaganja, očekujemo dobar odaziv. Zainteresirane tvrtke se na natječaj mogu prijaviti u suradnji s tvrtkama iz iste ili razvijenih hrvatskih regija ili čak i iz drugih dijelova Europe, jer cilj i jest da se jače i razvijene tvrtke odluče na iskorake u druge, nerazvijene dijelove Hrvatske, a sve s ciljem jačanja tih manje razvijenih dijelova Lijepe naše - zaključio je ministar Erlić.

 

27. travanj 2024 07:35