Biznis i politika
StoryEditor

Očekivanja za njemačko gospodarstvo blago poboljšana u listopadu

18. Listopad 2022.

Očekivanja financijskih stručnjaka za njemačko gospodarstvo blago su poboljšana u listopadu, ali prognoze su i dalje sumorne, izvijestio je u utorak institut ZEW.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka za gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u listopadu za 2,7 bodova u odnosu na prošli mjesec, na minus 59,2 boda.

Njihove ocjene aktualnog stanja u najvećem europskom gospodarstvu ponovo su pak znatno lošije nego u prethodnom mjesecu, iskazane u padu indeksa za 11,7 bodova, na minus 72,2 boda.

Znatno su veće i šanse za pad bruto domaćeg proizvoda u idućih šest mjeseci, što znači da su se izgledi za gospodarstvo ponovo pogoršali, zaključio je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Njemačka vlada prognozirala je prošli tjedan pad aktivnosti u idućoj godini za 0,4 posto, izmijenivši zbog obustave isporuka ruskog plina proljetnu procjenu prema kojoj je gospodarstvo u 2023. trebalo porasti za 2,5 posto.

Inflacija je zbog visokih troškova energije i hrane u kolovozu dosegnula 10 posto, a u cijeloj ovoj godini trebala bi iznositi osam posto. U 2023. rast potrošačkih cijena trebao bi tek blago popustiti, na sedam posto.

Snažan rast troškova života posebno teško pogađa obitelji s niskim primanjima, koje sada u uobičajenoj nabavi plaćaju 11,4 posto više, prema Institutu za makroekonomsku politiku (IMK) Zaklade Hans Böckler, bliske sindikatima.

Najblaži udarac pretrpjela su samačka kućanstva s visokim primanjima čiji su troškovi, prema studiji, porasli za osam posto.

Korijene tog raskoraka valja tražiti u činjenici da glavni pokretači cijena, energenti i hrana, čine znatno veći udio u košarici dobara koju kupuju kućanstva s niskim do srednjim primanjima, nego u onoj koju kupuju imućnija kućanstva.

26. travanj 2024 20:16