Biznis i politika
StoryEditor

Očekuje se porast spajanja i preuzimanja u drugoj polovici godine, Hrvatska potpomognuta ulaskom u Schengen i eurozonu

31. Siječanj 2023.

Globalne aktivnosti spajanja i preuzimanja vjerojatno će porasti u drugoj polovici 2023. godine jer ulagači i članovi uprava žele uravnotežiti kratkoročne rizike sa svojim dugoročnim strategijama transformacije poslovanja, zaključak je PwC-ove analize globalnih trendova spajanja i preuzimanja za 2023. godinu. 

Dok makroekonomske nestabilnosti i dalje utječu na globalne aktivnosti na području transakcija, uključujući strahove od recesije, rastuće kamatne stope, strmoglavi pad vrijednosti kapitala, geopolitičke napetosti kao što je rat u Ukrajini te poremećaje u opskrbnom lancu, tri petine, odnosno 60 posto, predsjednika uprava diljem svijeta kaže da unatoč tome ne planira odgoditi transakcije u 2023. godini, zaključuje se u PwC-ovom 26. godišnjem globalnom istraživanju mišljenja predsjednika uprava.

Globalno tržište spajanja i preuzimanja suočilo se s izazovnom 2022. godinom kada su se volumen i vrijednosti spajanja i preuzimanja s rekordno visokih 65.000 transakcija u 2021. godini smanjili za 17 posto, odnosno 37 posto svaki, navodi se u priopćenju.

Međutim, i dalje su bili iznad razina iz 2020. godine i razina prije pandemije. U usporedbi s prethodnom godinom, u drugoj polovici 2022. godine volumen i vrijednosti transakcija znatnije su se smanjili, za 25 posto, odnosno 51 posto svaki. Međutim, razni makroekonomski i geopolitički čimbenici nisu jednako utjecali na tržišta za spajanja i preuzimanja. Indija je, primjerice, bila izuzetak u 2022. godini, zabilježivši rast aktivnosti za 16 posto, a rast volumena za 35 posto. Time je, u usporedbi s dvoznamenkastim padom u SAD-u, Kini i brojnim drugim područjima, dosegnula najvišu razinu do sada.

Analize pokazuje da spajanja i preuzimanja, a posebno optimizacija portfelja, i dalje tržišnim igračima predstavljaju stratešku priliku, bez obzira na izazovne makroekonomske i geopolitičke čimbenike, te su i dalje alat koji predsjednicima uprava pomaže u repozicioniranju poslovanja, jačanju rasta i dugoročnom postizanju trajnih rezultata.

– Aktivnosti spajanja i preuzimanja u razdoblju nesigurnosti ili nestabilnosti tržišta obično se usporavaju, ali upravo to može biti vrijeme kada procjene vrijednosti postaju privlačnije i kada se prilike otvaraju. Ispravke vrijednosti, smanjena konkurencija u transakcijama i nova imovina koja se pojavljuje na tržištu, uključujući i onu koja ima vrijednosti ispod tržišne, predstavljaju stvarne prilike kupcima za ostvarenje boljeg povrata, pa čak i neplanirano velikog rasta – izjavio je Brian Levy, globalni voditelj usluga transakcija u industrijama PwC-a. 

Najveći pad zabilježen u Kini 

Globalne aktivnosti spajanja i preuzimanja u 2022. godini razlikovale su se po regijama, s više zabilježenih transakcija u regiji EMEA-e u 2022. godini nego u regijama Sjeverne i Južne Amerike te regiji APAC-a, usprkos višim troškovima energije i regionalnoj nestabilnosti koje naglašavaju promjene kod ulagača koji žele pronaći prilike i rast na drugim tržištima.

U regiji EMEA-e, volumen i vrijednosti transakcija u razdoblju od 2021. do 2022. godine smanjili su se za 12 posto, odnosno 37 posto, navodi se u priopćenju. S približno 20.000 transakcija u 2022. godini, aktivnost u regiji ostala je 17 posto viša od razina u 2019. pretpandemijskoj godini.

U razdoblju od 2021. do 2022. godine, u Sjevernoj i Južnoj Americi volumen i vrijednosti transakcija su se smanjili za 17, odnosno 40 posto. Vrijednosti transakcija zabilježile su posebno velik pad, a broj megatransakcija (transakcija čija je vrijednost veća od 5 milijardi dolara) u Sjevernoj Americi u istom je razdoblju gotovo prepolovljen s 81 na 42. Pad u drugoj polovici godine bio je oštriji, sa samo 16 provedenih megatransakcija u usporedbi s njih 26 u prvoj polovici 2022. godine.

U razdoblju od 2021. do 2022. godine u regiji Azije i Pacifika volumen i vrijednosti su pali za 23, odnosno 33 posto. Najveći pad zabilježen je u Kini, pod utjecajem izazova uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 i slabijom potražnjom za izvozom.

Tvrtke koje žele pristupiti azijskim tržištima sve češće traže prilike za ulaganja izvan Kine, konkretno u Indiji, Japanu i drugim zemljama u jugoistočnoj Aziji. Indija postaje sve privlačnija destinacija za ulaganja, pretekavši tako Japan i Južnu Koreju po vrijednosti transakcija i zauzevši drugo mjesto u regiji iza Kine.

Prilike temeljene na dinamici 

Makroekonomska nestabilnost i geopolitički sukobi nemaju jednak učinak na sve sektore. Prilike za spajanja i preuzimanja u 2023. godini temeljit će se na sljedećoj dinamici po sektorima.

U tehnologiji, medijima i telekomunikacijama digitalizacija je i dalje ključno područje interesa brojnim poduzećima. Transakcije vezane uz softver nastavit će dominirati sektorom, jednako kao i 2022., čineći dvije trećine aktivnosti povezanih s tehnološkim transakcijama i tri četvrtine vrijednosti transakcija. Ostala područja na kojima će vjerojatno biti najviše aktivnosti spajanja i preuzimanja tijekom 2023. godine uključuju telekomunikacije, metaverzum i videoigre.

Po pitanju industrijske proizvodnje i automobilske industrije optimizacija portfelja potaknut će prodaje i preuzimanja, posebno one usmjerene na održivost i ubrzanje digitalne transformacije, a kako se navodi u priopćenju, poremećaji na platformama i oni uzrokovani financijskom tehnologijom pokreću brze tehnološke promjene u sektoru financijskih usluga te će  potaknuti spajanja i preuzimanja u nastojanju tržišnih igrača da steknu digitalne kapacitete.

Energetska tranzicija ostat će ulagačima i upravljačkim timovima prioritet, usmjeravajući velike količine kapitala prema aktivnostima spajanja i preuzimanja i razvoju drugih kapitalnih projekata.

Potreba za inovacijama i transformacijom poduzeća s ciljem postizanja rasta potaknut će aktivnosti spajanja i preuzimanja tijekom 2023. godine i u zdravstvu. Očekuje se da će biotehnologija, ugovorne istraživačke organizacije/ugovorne razvojne i proizvodne organizacije (CRO/CDMO), medicinska tehnologija (MedTech), zdravstvena skrb usmjerena na potrošače i digitalna zdravstvena rješenja privući snažan interes ulagača.

Kreditni fondovi i privatna tržišta kapitala ključni

Makroekonomska i geopolitička nestabilnost također će različito utjecati na tržišne igrače, stvarajući prednosti jednima, a izazove drugima:

Tako će se pružiti prilika korporativnim igračima s jakom bilancom, a i privatni kapital razmatrat će nove transakcije te će biti usredotočen na stvaranje vrijednosti u tvrtkama iz svog portfelja što će zauzvrat uključivati optimizaciju, ulaganja u razvoj tvrtki i prodaju. 

Dok su od 2020. godine SPAC-ovi prikupili približno 230 milijardi dolara kapitala putem inicijalnih javnih ponuda, sve više njih ima problema sa sklapanjem poslova, a mnogima će vjerojatno ponestati vremena.

Kreditni fondovi i privatna tržišta kapitala svojim će kreditiranjem steći udio u spajanjima i preuzimanjima od banaka i postati ključni za pružanje prijeko potrebne likvidnosti, osobito u transakcijama koje uključuju transakcije srednje vrijednosti. Također, kako navode, rizični investicijski kapital mogao bi se povući iz nekih rizičnijih ulaganja, ali ulaganje u klimatsku tehnologiju ostaje potencijalna svijetla točka s više od jedne četvrtine cjelokupnih sredstava rizičnog investicijskog kapitala kojim se sada financiraju klimatske tehnologije, posebno one usmjerene na smanjenje emisija.

– I u Hrvatskoj očekujemo da se pozitivni trendovi spajanja i preuzimanja iz 2022. nastave i u 2023. godini, a dodatno potpomognuti ulaskom u eurozonu i schengenski prostor. I jedan i drugi aspekt dodatno doprinose percepciji gospodarske stabilnosti u Hrvatskoj te se iz perspektive investitora smanjuje rizik zemlje. To bi trebalo ponukati investitore iz (prvenstveno zapadne) Europe koji trenutačno još nisu prisutni u Hrvatskoj da putem preuzimanja ostvare prisutnost i na našem tržištu – rekao je Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska. 

24. travanj 2024 09:32