Biznis i politika
StoryEditor

Od solara na krovu pogona - do 200 tisuća eura prihoda godišnje

15. Rujan 2022.
solari energija

Koliko će tek idućeg mjeseca iznositi cijene energenata, jedno je od najmučnijih pitanja s kojim se već neko vrijeme suočavaju domaći poduzetnici i po općem narativu, dojam koji se stječe jest da su u problemu baš svi. Čak i ako imate samo ured u podrumu kuće, te tek koristite kompjuter i printer, šanse su da su vam mjesečne rate peteroznamenkaste. Ali nije svima tako! Određeni dio gospodarskih subjekata energetsku krizu ne osjeti, jer su na vrijeme postavili solare ili još bolje izgradili kogeneracije za proizvodnju toplinske energije. A ako je suditi prema takvim primjerima, te tvrtke u aktualnoj krizi ne samo da prolaze neokrznuto, već dodatno i zarađuju. I to dobro!

Jedna od tih tvrtki je i međimurska tvrtka Tehnix, specijalizirana za proizvodnju industrijskih i inih kontejnera i cirkularnu ekonomiju. Kako za Lider ističe Đuro Horvat, direktor Tehnixa, ta tvrtka samo od prodaje struje koju proizvode na svojim solarnim panelima godišnje zarađuje 200.000 eura.

- Tehnix u aktualnoj situaciji krize energenata i volatilnih cijena struje nema problema. Mi smo se za ovakve izazove na vrijeme počeli priremati. Imamo na krovu našeg proizvodnog kompleksa već jednu solarnu elektranu, upravo postavljamo drugu. Od proizvedene struje polovicu mi trošimo, a pola prodajemo HEP-u, tako da nam je i to sada značajni izvor prihoda. Osim toga, upitno nam nije ni grijanje jer se grijemo vlastitim otpadom - ispričao je Horvat koji ovakve modele cirkularne ekonomije i održivog pristupa energentima preporučuje i drugim gospodarskim subjektima kako bi bili konkurentniji i kako bi mogli odgovoriti na izazove modernog doba.

- Mi smo se na vrijeme pripremili za situaciju koju smo predvidjeli i to je ono što je bit biznisa, priprema kvalitetnih strategija za budućnost - ponosno ističe Horvat.

Problema sa povećanom cijenom struje i plina nema ni, kako neslužbeno doznajemo, požeški proizvođač namještaja Spin Valis. I ta je kompanija, koja je jedan od najveći potrošača plina, a vjerojatno i struje u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji, energetski neutralna. Ne samo da imaju solarnu elektranu, već i kogeneraciju za proizvodnju toplinske energije, a sav višak koji proizvedu, a ne iskoriste prodaju HEP-u. Da bi mogli bolje od toga zarađivati, smatraju i u Spin Valisu, ali kako su ugovori sa HEP-om potpisani na dugoročni rok i to prije dosta godina dok su cijene bile drugačije, ne mogu sad reći da pretjerano zarađuju, ali barem nisu u problemu kao poduzetnici koji nisu diverzificirali izvore energije.

Na kraju bez potpora

Denis Nemčević, direktor Spider grupe, također se okrenuo obnovljivim izvorima energije. Već se prije dvije godine javio na natječaj za potpore za solarnu elektranu, ali kako je cijela procedura bila komplicirana, na koncu je solarnu elektranu na pogonu za proizvodnju čaja u Pitomači financiralo poduzeće bez potpora.

- Nedavno smo postavili dvije solarne elektrane na pogone, a premda smo tek ušli u cijelu tu priču sa proizvodnjom struje koju ćemo koristiti, a dio i prodavati HEP-u, ne očekujem da će nam cijena tog energenta više zadavati probleme - tvrdi Nemčević koji dodaje da to ne znači da je bez glavobolja jer cijena plina i dalje otežava poslovanje. Plin je osnovni energent za sušaru, a kako nemaju vlastitu kogeneraciju, jer im se naprosto ne isplati, još neko vrijeme će ispaštati dok se ne stabiliziraju cijene tog energenta. No, bolje išta, nego ništa.

Hrvatski poduzetnici, čini se, nisu sjedili na ušima, osluškivali su situaciju i pravovremeno reagirali postavivši nove izvore struje, što im je smanjilo ne samo trošak, nego i nesigurnost i neizvjesnost u poslovanju. Barem dio njih. Investicije se jesu možda u nekom trenutku učinile preskupe, ali pokazalo se da su prijeko potrebne. Ti odlučni i hrabri sada i sami mogu profitirati iz povećanja cijene otkupne struje, osim ako im Vlada, temeljem preporuka iz EU, ne ograniči profit, a nadaju se da do toga neće doći.

23. travanj 2024 06:32