Biznis i politika
StoryEditor

Odsada Europski digitalni inovacijski centri i kod nas

25. Travanj 2023.

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) ukupne vrijednosti 10,8 milijuna eura, potpisani su u utorak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Važnost tih projekata je u tome što će hrvatska mala i srednja poduzeća moći dobiti besplatne usluge u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije. 

Ugovore su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović s predstavnicima institucija koje su voditelji EDIH konzorcija tj. koordinatori pojedinog EDIH projekta.

To su EDIH AI4HEALTH kojemu je koordinator Institut Ruđer Bošković, potom EDIH ADRIA gdje je koordinator  Sveučilište u Rijeci te EDIH CROBOHUB++, s koordinatorom Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zadnji je JURK EDIH, a koordinator je Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije.

Koncept EDIH-a osmislila je Europska komisija s ciljem jačanja kapaciteta u području umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, računarstva visokih performansi, razvoja naprednih digitalnih vještina, digitalne transformacije javne uprave i digitalizacije poduzeća i poslovanja.

Hrvatski EDIH-ovi neprofitni su konzorciji koji su dio Europske mreže EDIH-a, a sastavljeni su od dionika iz privatnog i javnog sektora te će razvijati i pružati usluge, primarno poduzećima, ali i javnom sektoru, u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije.

Sveukupna vrijednost hrvatskih EDIH projekata je 10,8 milijuna eura, a 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje njihovih aktivnosti u idućih sedam godina osigurala je Europska komisija u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027.

Financijska doprinos Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provedbu tih ugovora je 5,1 milijun eura.

Kako bi hrvatski EDIH-i mogli koristiti sredstva Europske komisije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u 2020. godini provelo javni poziv za odabir nacionalnih kandidata za EDIH-e te su u konačnici četiri hrvatska EDIH-a ušla u financijsku omotnicu i potpisala ugovore o sufinanciranju projekata s Europskom komisijom. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da je EDIH primjer kooperacije privatnog, javnog i znanstvenog sektora, oblik suradnje čiji rad donosi korist cijelom društvu i cijeloj zajednici. 

- Dijeljenje znanja društvo čini boljim, a naše gospodarstvo konkurentnijim - rekao je Filipović. 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija kazala je da su EDIH-ovi zamišljeni na način da javni i privatni sektor zajedno pomognu u transferiranju znanja, vještina i kompetencija malim i srednjim poduzetnicima.

01. listopad 2023 16:34