Biznis i politika
StoryEditor

Ograničenje cijene plina u Europi moglo bi pogoršati energetsku krizu

21. Prosinac 2022.
Plinovod, Slovenija Mađarskafoto Shutterstock

Napor Europe u ograničavanju cijene prirodnog plina mogao bi završiti obuzdavanjem opskrbe cijele regije i dodatnim pojačavanjem energetske krize. Europske države ovaj su tjedan postigle dogovor o postavljanju gornje granice cijena plina, okončavši višemjesečno političko natezanje oko toga treba li intervenirati u energetskom sektoru. 

Makar iako bi mehanizam mogao pomoći u sprječavanju ekstremnih promjena cijena, mogao bi ostaviti regiju ranjivom zbog nedovoljnih zaliha i jače konkurencije iz Azije, prenosi Bloomberg.  

Povećanje cijena bez povezanog ograničenja potražnje riskira pogoršanje deficita opskrbe plinom u Europi poticanjem potrošnje, rekli su analitičari Goldman Sachsa. To bi sljedeće godine moglo smanjiti globalnu opskrbu i u najgorem slučaju prisiliti vlade da ograniče dostupnost plina. 

Također, ograničenje će uvoznicima u regiji otežati značajno povećanje ponuda za osiguranje opskrbe ukapljenim prirodnim plinom. Iz industrije upozoravaju da bi tereti LNG-a mogli favorizirati Aziju ukoliko tamošnje cijene budu više od ograničenja u Europi, s obzirom da se kineska potražnja polako budi zbog ublažavanja Covid Zero ograničenja. 

- Sposobnost Kine da obnovi rast važan je upitnik - rekao je Frank van Doorn, voditelj trgovanja u Vattenfall Energy Trading GmbH. Europsko ograničenje cijena za sada ne utječe na tržište, ali će trgovanje učiniti skupljim, rekao je.

Natjecanje s Azijom

Uvoznici LNG-a u Europi i Aziji se natječu za opskrbu od istih izvoznika, poput SAD-a i Katra. Jedna od prednosti ograničenja je to što bi moglo smanjiti vjerojatnost neumoljivih nadmetanja i skokova cijena za isporuke između dviju regija. Azijske cijene LNG-a pomno prate kretanja u Europi, pri čemu su ta dva tržišta postala usko povezana još tijekom prošle godine. 

Europska mjera, koja bi trebala stupiti na snagu u veljači, mogla bi se povući ukoliko bude štetnih učinaka, a kreatori politike kažu da je gornja granica osmišljena kako bi privukla globalne dobavljače. Ograničenje se ne odnosi na trgovanje na šalteru, što može rezultirati velikim prelaskom s burzi na manje transparentno tržište za privatno dogovorene ugovore, objavio je Bloomberg.

- Sve dok ostanete na razini cijena LNG-a, još uvijek možete privući opskrbu. Više se bojim povećanih zahtjeva za maržom i puno manje likvidnosti te prelaska s burzi na trgovanje izvan šaltera - rekao je Niek van Kouteren, vodeći trgovac u nizozemskoj energetskoj tvrtki PZEM NV.

Ograničenje cijena ‘destabilizira tržište‘, rekao je Mohamed Arkab, ministar energetike Alžira, trećeg najvećeg dobavljača plina u Europi. U govoru u Alžiru u utorak, rekao je da su ‘otvorena, transparentna, neograničena i nediskriminirajuća tržišta plina više od nužnosti‘.

U međuvremenu, norveški Equinor ASA, najveći europski dobavljač plina, ponovio je u utorak da ograničenje cijene vjerojatno neće utjecati na njihov izvoz.

EU je pristala ograničiti cijene plina na 180 eura po megavat-satu, ili otprilike 56 dolara po milijunu britanskih toplinskih jedinica. Da bi se ‘alat‘ pokrenuo, referentni ugovori moraju biti iznad gornje granice za tri dana i također iznad cijena LNG-a do određenog stupnja. Da je ograničenje uvedeno početkom ove godine, koristilo bi se oko 40 dana u kolovozu i rujnu.

Cijene LNG-a u Aziji bile su iznad 56 dolara za milijun Btu otprilike dva tjedna između kolovoza i rujna.

Ograničenje cijene slavi nekoliko azijskih uvoznika LNG-a, koji su postali žrtva posljedičnog učinka skoka europskih stopa nakon što je Rusija napala Ukrajinu, prema trgovcima. Promptne cijene u Aziji ove su se godine kretale između 19 dolara i rekordnih 85 dolara, prisiljavajući nekoliko uvoznika u škripcu s novcem da zaustave planove za nabavu opskrbe.

24. travanj 2024 07:08