Biznis i politika
StoryEditor

Omča tehnoloških sankcija sa Zapada steže se oko vrata ruskog gospodarstva

03. Lipanj 2022.

Nakon zapadnih sankcija, Rusija je počela na vlastitoj koži osjećati rat koji je sama započela. Električna oprema i hardveri potrebni za napajanje nacionalnih podatkovnih centara praktički su preko noći postali pravi problem za zemlju. 

Nakon što je većina najvećih svjetskih proizvođača čipova poput Intela, Samsunga, TSMC-a i Qualcomma zatvorilo vrata ruskom tržištu uz izvozne kontrole koje su Rusima nametnule SAD, UK i Europa, dolazi do manjka većih, jeftinijih čipova.

Riječ je o proizvodima koji se koriste za proizvodnju automobila, kućanskih aparata i vojne opreme, a manjka i poluvodiča koji se koriste u najsuvremenijoj potrošačkoj elektronici i IT hardveru, objavio je Financial Times. Povećane cijene goriva možda su jedan od najvećih problema za Zapad, ali Rusija se trenutno nalazi u itekako velikom škripcu.

Sposobnost zemlje da uvozi stranu tehnologiju i opremu trenutno je zbog svih zapadnih sankcija gotovo nemoguća, a sve to dolazi kao 'bolna transformacija' za rusko gospodarstvo, a budući da Rusija više ne može izvoziti dobar dio svojih sirovina ili uvoziti robu, ekonomisti najavljuju da će se BDP zemlje ove godine smanjiti za čak 15 posto.

U problemu su i navjeće telekomunikacijske grupe u zemlji koje zbog rigoroznih sankcija neće moći pristupiti 5G opremi.

Rusiji nedostaje napredni tehnološki sektor i troši manje od jedan posto svjetskih poluvodiča, objavio je Financial Times, a iz navedenih se podataka može zaključiti da te mjere ipak nisu toliko efikasne kao što su bile za tehnološki razvijenu Kinu, kada su iste uvedene 2019. godine.

Ruski čipovi ne mogu parirati američkim

JSC Mikron, MCST i Baikal Electronics su domaće tvrtke u Rusiji koje se između ostalog bave proizvodnjom čipova, ali i one su se oslanjale na masovni uvoz gotovih poluvodiča od stranih proizvođača iz Europe i Azije.

Iz MCST-a su početkom tjedna javnosti poručili da razmišljaju o tome da svoju proizvodnju prebace u tvornice JSC Mikrona, gdje bi mogli proizvoditi 'dostojne procesore sa suverenom ruskom tehnologijom', objavio je RBC.

Ipak, ruska proizvodnja čipova se nije pokazala efikasnom. Podsjećamo na prošlu godinu na Elbrus čipove koje je razvio MCST, a na testiranjima su se pokazali neuspješnima – njihove specifikacije su bile daleko ispod onih koje razvija Intel.

Makar se Rusija kroz povijest mogla osloniti na sivo tržište i neovlaštene opskrbne lance za zapadnu tehnološku i vojnu opremu preko raznih preprodavača u Aziji i Africi, globalna nestašica je signal da se takvo nešto više neće moći dogoditi u skoroj budućnosti.

Financial Times je objavio da su Rusi čak i planirali dio tehnološke proizvodnje prebaciti u Kinu, ali malo je dokaza da je Peking spreman pomoći.

Otkako su kazne sa Zapada počele stezati omču oko ruskog gospodarstva, glavne domaće grupe 'cloud' usluga kao što su Yandex, VK Cloud Solutions ili SberCloud su u usponu. Razlog se krije u tome što većina ruskih tvrtki više nije voljna 'hostirati' svoje apliakcije u inozemstvu, kazali su analitičari iz IDC-a.

01. prosinac 2022 21:42