Biznis i politika
StoryEditor

Odluka OPEC-a je novi rizik za globalno gospodarstvo

03. Travanj 2023.
opec +

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici objavili su, uoči službenog sastanka, da će smanjiti proizvodnju za još 1,16 milijuna barela dnevno nakon pada cijena pod pritiskom strahovanja od bankovne krize. Time bi OPEC+ od svibnja do kraja godine smanjivao proizvodnju za 3,66 milijuna barela dnevno, prema izračunima Reutersa, što odgovara 3,7 posto svjetske potražnje.

Odluka je to koja je zatekla analitičare koji su očekivali da će skupina potvrditi plan iz listopada o smanjenju proizvodnje za dva milijuna dnevno do kraja 2023. te smatraju kako je ta odluka novi rizik za globalno gospodarstvo.

Saudijska Arabija, najveći OPEC-ov proizvođač, planira smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno kako bi poduprla stabilnost naftnog tržišta, izvijestilo je ministarstvo energetike. Irak planira smanjiti proizvodnju za 211.000 barela dnevno, prema službenom priopćenju. Ujedinjeni Arapski Emirati izbacivat će na tržište 144.000 barela dnevno manje nego do sada, a Kuvajt 128.000 barela. Oman je odlučio iz tržišta isključiti 40.000 barela dnevno, a Alžir 48.000 barela. I Kazahstan smanjuje proizvodnju, za 78.000 barela dnevno. Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak kazao je u da će Moskva produljiti planirano smanjenje proizvodnje za 500.000 barela dnevno do kraja godine. Moskva je odluku donijela još u veljači, nakon što je Zapad uveo cjenovni limit na njezinu naftu.

G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničili su cijenu ruskih barela na 60 dolara kako bi Moskvi ograničili financijske kapacitete za financiranje invazije na Ukrajinu. Osiguravateljima i prijevoznicima zaprijetili su sankcijama budu li servisirali skuplju rusku naftu.

Značajno smanjenje

To je značajno smanjenje za tržište na kojem je, unatoč nedavnim fluktuacijama cijena, ponuda izgledala smanjeno u drugom dijelu godine. Terminske cijene nafte skočile su čak 8 posto u New Yorku u ponedjeljak što je dodatno povećalo inflatorne pritiske koji bi mogli prisiliti središnje banke diljem svijeta da duže drže kamatne stope višima, piše Bloomberg.

- OPEC+ očito želi višu cijenu – kaže Gary Ross, naftni konzultant i upravitelj hedge fonda Black Gold Investors LLC.

Iznenađujući potez mogao bi ponovno rasplamsati napetosti između SAD-a i njegovog regionalnog partnera Saudijske Arabije, čiji je odnos s administracijom predsjednika Joea Bidena napet. Iz Bijele kuće su rekli kako su novi rezovi u proizvodnji nepromišljen te da će od srpnja na tržištu biti oko 1,6 milijuna barela dnevno manje sirove nafte nego što se ranije očekivalo.

Iz Rijada je pak priopćeno da su smanjenja ‘mjera predostrožnosti usmjerena na podršku stabilnosti tržišta nafte‘. Odnosi između Saudijske Arabije i SAD-a narušeni su od prošle godine, kada su iz Bijele kuće nagovarali kraljevstvo da ‘pumpa‘ više nafte što je neslavno propalo.

19. travanj 2024 22:21