Biznis i politika
StoryEditor

Osim banaka, najveći trošak konverzije na euro imaju veliki trgovci na malo

26. Studeni 2022.

Pripremiti maloprodajni lanac za konverziju valute podrazumijeva pripremu informatičkih sustava, edukaciju zaposlenika, nabavu eurskih novčanica i kovanica, tiskanje novih cjenovnih oznaka i njihovo lijepljenje na police... Tvrtka dm izračunala je da će je to stajati milijun eura

Nitko pouzdano ne zna reći koliki će za hrvatsko gospodarstvo biti ukupan trošak zamjene kune eurom. Procjene govore da će jednokratni trošak konverzije biti između 2,5 milijardi kuna i pet milijardi kuna, što je raspon koji sam za sebe govori koliko u toj priči postoji nepoznanica. Jedino se zna, barem tako tvrdi HNB, da će troškovi kovanja novčića s hrvatskim motivima i tiskanja eurskih novčanica biti blizu milijarde kuna. Ostali troškovi uglavnom idu na teret poduzetnika. Osim banaka, najveći će trošak morati podnijeti trgovci, osobito oni najveći.

Primjerice, dm je izračunao kako će za njega trošak konverzije iznositi oko milijun eura, odnosno 7,5 milijuna kuna. Pripremiti maloprodajni lanac za konverziju valute složen je i višeslojan postupak koji podrazumijeva pripremu informatičkih sustava, edukaciju zaposlenika, nabavu eurskih novčanica i kovanica, tiskanje novih cjenovnih oznaka i njihovo lijepljenje na police... Potonje je, štoviše, potrebno napraviti dva puta: prvi put s obvezom iskazivanja dvojnih cijena, početkom rujna, drugi put od 1. siječnja, kad se kunskim i eurskim iznosima mijenja pozicija.

Studenac, najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj prema broju prodavaonica, tako je u prvom valu tiskao više od sedam milijuna novih cjenovnih oznaka, a isto toliko morat će učiniti još jednom. Sve to, naravno, podrazumijeva i bezbrojne utrošene radne sate koje treba dodatno platiti. Kako doznajemo, svi veliki maloprodajni lanci već su obavili većinu priprema za uvođenje eura, preostao je još jedan veliki izazov.

– Dovoz svih eurskih novčanica i kovanica u trgovine do kraja prosinca bit će velik izazov, stoga surađujemo s bankama i zaštitarskim tvrtkama kako bismo isplanirali glatku i sigurnu primopredaju. Moramo riješiti i zalihe gotovine u kunama do kraja prosinca jer ih nakon 1. siječnja nećemo moći vratiti kupcima kao razliku. Također, zbog denominacije dviju valuta s eurom ćemo koristiti mnogo više kovanica nego s kunom – kaže Michał Halwa, član Uprave Studenca za financije koji predvodi proces transformacije u više od tisuću prodavaonica toga maloprodajnog lanca diljem zemlje.

25. travanj 2024 23:06