Biznis i politika
StoryEditor

Ove zemlje još uvijek kupuju fosilna goriva iz Rusije

10. Srpanj 2023.
nafta, Rusija, EU, sankcijefoto Shutterstock

Ruski prihodi od izvoza fosilnih goriva su značajno pali od svog vrhunca koji su imali u ožujku 2022. godine. Međutim, usprkos padu izvoza, raznim sankcijama i zabranama, mnoge države još uvijek uvoze fosilna goriva iz Rusije i to u milijunima dolara dnevno.

Prihod od fosilnih goriva izvezenih u EU pao je za više od 90 posto u odnosu na svoj vrhunac, no samo u 2023. godini, zemlje Unije su uvezle sirove nafte i prirodnog plina u vrijednosti većoj od 18 milijardi dolara.

Kina dominira

Kina je i dalje najveći ruski uvoznik fosilnih goriva s uvozom koji je 2023. dosegnuo 30 milijardi dolara do 16. lipnja 2023.. Budući da je gotovo 80 posto kineskog uvoza goriva sirova nafta, prosječni dnevni prihodi Rusije od kineskog uvoza fosilnih goriva pali su s 210 milijuna dolara 2022. na 178 milijuna dolara 2023. uglavnom zbog pada cijene ruske sirove nafte.

Iza Kine su skupno zemlje Europske Unije, koje su uvezle 18.4 milijarde dolara fosilnih goriva u omjeru 60/40 sirove nafte i prirodnog plina. Jedino što EU ne uvozi iz Rusije je ugljen, i to te kod kolovoza 2022. godine.

Nakon Kine i EU bloka, Indija je sljedeći najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva, a povećala je svoj uvoz za više od deset puta nego li je uvozila prije rata s Ukrajinom.

Turska je druga nacija koja je 2023. godine uvezla ruskih fosilnih goriva u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara, dok je svaka druga zemlja ove godine iz Rusije uvezla goriva u vrijednosti manjoj od 3 milijarde dolara.

Iako je sirova nafta glavni ruski izvoz fosilnih goriva, nacionalna nafta Urals trgovala se s popustom od 20 USD po barelu u odnosu na naftu Brent tijekom većeg dijela 2023. Iako se ovaj popust suzio na oko 16 USD nakon ruske najave daljnjeg smanjenja izvoza nafte za 500 000 bpd (barela po danu), cijena sirove nafte Urals ostaje samo 40 centi ispod gornje granice od 60 dolara koju su postavile zemlje G7 i EU.

image

Zemlje uvoznici ruskog fosilnog goriva

foto

Uz Rusiju, Saudijska Arabija je također najavila da će produžiti svoje smanjenje od 1 milijun barela po danu (bpd) do kraja kolovoza, a saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman komentirao je solidarnost zemlje s Rusijom i rekao da će učiniti ‘što god je potrebno‘ da podrži tržište nafte.

Iako su rezovi u proizvodnji zemalja OPEC-a i OPEC+ pokušaj povećanja cijena sirove nafte, povećana proizvodnja iz SAD-a tome se suprotstavila, pa se predviđa da će 2023. američka proizvodnja iznositi 12,6 milijuna bpd, nadmašujući najviši nivo iz 2019. od 12,3 milijuna bpd.

image

Zemlje uvoznici ruskog fosilnog goriva, infografika

foto
01. svibanj 2024 11:38