Biznis i politika
StoryEditor

Ožujak je bio najprofitabilniji za short sellere u bankarskom sektoru od krize 2008.

06. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Hedge fondovi ostvarili su više od sedam milijardi dolara dobiti kladeći se protiv dionica banaka tijekom nedavne krize koja je uzdrmala sektor, što je njihov najveći dobitak od financijske krize 2008., objavio je Financial Times.

Dobar mjesec za fondove bio je itekako mračan mjesec za banke, s obzirom na kolaps Silicon Valley Banka (SVB) i hitnom prodajom Credit Suissea koji su utjecali na širi bankarski sektor. Usred pada cijena dionica, njemački kancelar Olaf Scholz morao je uvjeriti javnost da Deutsche Bank ostaje zdrava, a kalifornijski First Republic spasili su veći rivali. 

Short selleri, odnosno oni koji posuđuju dionice i prodaju ih, nadajući se da će ih otkupiti po nižoj cijeni, ostvarili su procijenjenu ukupnu dobit od oko 1,3 milijarde dolara od kratkih pozicija prema SVB-u, prema podatkovnoj tvrtki Ortex. Dodatnih 848 milijuna dolara dobiti došlo je od oklada protiv First Republica, čije su dionice pale za 89 posto u ožujku.

Short selleri omastili brk 

Ulagači su zaradili 684 milijuna dolara od kratke pozicije prema Credit Suisseu, budući da je kriza povjerenja u švicarskog zajmodavca dovela do pada njegovih dionica za 71 posto, prema podacima. Dobit od kratkih pozicija diljem američkog i europskog bankarskog sektora u cjelini iznosila je ukupno 7,2 milijarde dolara.

- Ožujak je bio najprofitabilniji pojedinačni mjesec za kratke prodavače u bankarskom sektoru od financijskog sloma 2008. - rekao je suosnivač Ortexa Peter Hillerberg. Dok su dionice banaka također oštro pale početkom 2020. tijekom izbijanja pandemije koronavirusa, manje sredstava je u to vrijeme smanjivalo sektor, ograničavajući tako dobitke, rekao je.

Barry Norris, glavni investicijski direktor u Argonaut Capitalu, rekao je da je uživao u (za njega) profitabilnom mjesecu, zahvaljujući okladama protiv banaka, uključujući Credit Suisse i First Republic. Njegov fond Argonaut Absolute Return ostvario je više od šest posto.

Londonski Marshall Wace, jedan od najvećih svjetskih hedge fondova, također je bio među onima koji su se kladili. Zauzeo je kratku poziciju prema 0,7 posto dionica Deutsche Banka. Fondovi su zaradili oko 40 milijuna dolara od oklada protiv njemačkog zajmodavca.

Kriza likvidnosti gotova, kriza solventnosti uskoro počinje

Brojni hedge fondovi odgovorili su na rastuća previranja povećanjem svojih kratkih pozicija. Oklade protiv Credit Suissea, na primjer, kretale su se na samo 3,5 posto bankovnih dionica u optjecaju početkom ožujka, prema S&P Global Market Intelligenceu, ali su skočile na 14 posto do 20. ožujka, dan nakon što je Credit Suisse prodan UBS-u.

Kratkoročno zanimanje za First Republic skočilo je sa samo 1,3 posto na početku mjeseca na 38,5 posto do 30. ožujka. Drugi menadžeri koji su imali koristi uključuju američku hedge fond tvrtku Azora Capital Ravija Chopre, koja je profitirala od oklada protiv američkih regionalnih banaka, prema osobi upoznatoj s njezinim položajem. Iz Azore nisu odgovorili na FT-ov upit za komentar.

Međutim, dobitak prodavača na kratko koji su se kladili protiv Deutsche Banka bio je prigušeniji. Dok su oklade protiv banke brzo porasle s 1,4 posto na početku mjeseca na čak 6,1 posto do 28. ožujka, dionice banke već su pale na dno 24. ožujka (na dan Scholzovih komentara) i od tada su se malo oporavile. 

Čini se da hedge fondovi očekuju daljnje probleme u sektoru. Kratki interes za First Republic ostaje samo marginalno ispod najviše razine u ožujku od 37,3 posto, dok su oklade protiv Deutschea također neznatno pale.

Norris iz Argonauta istaknuo je program pomoći za likvidnost američke središnje banke najavljen prošlog mjeseca. Rekao je da to smanjuje rizik od propasti slabijih američkih regionalnih banaka zbog nedostatka likvidnosti, ali visoka kamata koja se naplaćuje mogla bi dovesti do ‘katastrofalnog utjecaja na neto kamatne marže, stvarajući rizik solventnosti‘.

- Kriza likvidnosti je vjerojatno gotova, ali kriza solventnosti će uskoro početi - rekao je.

25. travanj 2024 01:17