Biznis i politika
StoryEditor

P-TECC: Hrvatska ima brojne prilike za razvoj geotermalne energije, ključna je suradnja institucija i privatnog sektora

01. Ožujak 2023.

Hrvatska je ključni partner u ovom dijelu Europe za ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije, potvrđeno je danas na poslovnom forumu Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (PTECC) u Zagrebu.

Dvodnevnu konferenciju otvorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a u svom govoru naglasio je koliko su izazovna vremena u kojima se trenutno nalazimo izdvajajući globalnu energetsku krizu, rusku agresiju na Ukrajinu i klimatske promjene. Dotaknuo se ministar i krčkog LNG terminala nazvavši ga vizionarskim te je naglasio da je on iznimno važan za energetsku stabilnost države koja, kako je rekao, nastoji smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti razvoj obnovljivih izvora energije.

Fokus cijele konferencije je jačanje energetske sigurnosti Europe, partnerstvo sa SAD-om te poticanje buduće suradnje i razvoja obnovljivih izvora, a osim ministra Filipovića govor je održao i zamjenik američkog državnog tajnika za trgovinu Don Graves koji je naglasio suradnju Hrvatske i SAD-a u energetskom sektoru te je nekoliko puta napomenuo da su klimatske promjene egzistencijalna kriza koju se može ublažiti samo međunarodnom suradnjom i suradnjom s privatnim sektorom.

Na panelu u sklopu foruma sudjelovali su i predstavnici financijskog sektora SAD-a, među kojima je bio i član upravnog odbora Američke izvozne banke Owen Herrnstadt koji je naglasio da imaju dugu povijest financiranja programa u području obnovljive energije, dok je predstavnik Američke financijske korporacije za međunarodni razvoj Jake Levine istaknuo da Hrvatska ima mnoge prilike za razvoj geotermalne energije i zelenog vodika te je pozvao hrvatski energetski sektor na suradnju.

‒ Vidimo priliku u Hrvatskoj, želimo investirati u vas ‒ rekao je.

Hrvatska nije odustala od Jadransko-jonskog plinovoda

Spominjali su se svakako i administrativni problemi baš kao i problemi standardizacije te je Levine naglasio da mora postojati suradnja među institucijama i privatnim sektorom kako bi se što lakše ostvarili projekti u razvoju obnovljivih izvora energije.

Suradnju SAD-a i ovog dijela Europe, a posebno hrvatsko-američku suradnju prokomentirao je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić te je naglasio da se ne može doći do klimatski neutralne Europe i sigurnosti u opskrbi energentima bez međunarodne suradnje, a naveo je i da je Hrvatska postala jedno od središta za plin te da će se u sljedeće dvije godine udvostručiti kapacitet LNG terminala, prenosi Hina. Dotaknuo se Milatić i nuklearne energije te je istaknuo da podržava zemlje koje se zalažu za nju.

‒ Nuklearna energija je važna, a modularni nuklearni reaktori su nešto što će se u budućnosti događati. To treba gledati i kroz prizmu da smo vlasnici pola Nuklearne elektrane Krško ‒ rekao je Milatić dodajući da Hrvatska nije odustala od Jadransko-jonskog plinovoda.

Na jednom od panela sudjelovali su i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar te Danko Blažević, ravnatelj HOPS-a.

Krpan je na panelu istaknuo da je agencija otvorila natječaj za šest istražnih geotermalnih prostora koji su namijenjeni za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora.

Naglašavajući važnost geotermalnih izvora Krpan je istaknuo da Hrvatska ima geotermalne potencijale svjetske klase, a nadodao je i da je Agencija povukla sredstva iz europskih fondova kako bi investirali u ove izvore i tako potaknuli njenu primjenu u toplinarstvu.

24. travanj 2024 09:41