Biznis i politika
StoryEditor

Pad cijena pšenice zaustavljen na neko vrijeme, moguć ponovni rast do 300 eura po toni

02. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Oporavak cijena pšenice iznad 270 eura po toni odražava špekulacije o prekidu ruskog izvoza pšenice u cilju sprečavanja daljnjeg pojeftinjenja ove poljoprivredne kulture. I to samo nekoliko dana nakon trgovinskog sporazuma između Rusije i Ukrajine u cilju izvoza pšenice. Iako nema govora o trajnoj zabrani izvoza, vlasti ‘savjetuju’ izvoznicima da ne prodaju pšenicu ispod 275 eura po toni jer inače riskiraju pristup svim potrebnim izvoznim certifikatima, stoji u analizi kretanja burzovnih roba u sklopu HUP-ovog Fokusa tjedna.

Državno-kontroliranim izvoznicima odnedavno je snažno porastao značaj nakon što je Rusija protjerala sve inozemne trgovce pšenice iz zemlje. Njihovu proizvodno-logističku infrastrukturu preuzet će domaći oligarsi koji sada okrupnjuju tamošnji poljoprivredni output, što im povećava pregovaračku moć, pa će Rusija ubuduće moći izdašnije naplatiti izvozne takse i dodatno financirati vojne operacije.

U skladu sa spomenutim, pad cijena pšenice očito je zaustavljen na neko vrijeme pa je moguć ponovni rast do 300 eura po toni, stoji u analizi.

Očekuje se znatan rast cijena cinka

Prema Međunarodnoj udruzi proizvođača olova i cinka (ILZSG), tržište cinka prijavilo je deficit od 19,000 tona siječnju u usporedbi sa suficitom od 15,000 tona u siječnju 2022. godine. Razlog tome je relativno veći pad proizvodnje (-5 posto godišnje) u odnosu na potražnju (-2 posto), čemu svjedočimo još tijekom dobrog dijela prošle godine. Do zatvaranja pogona za preradu cinka došlo je zbog enormnog poskupljenja energenata posebno u Europi koja proizvodi 18 posto svjetskog ouputa cinka.
 
Uporno visoke cijene energenata ugrožavaju oporavak proizvodnje cinka u 2023. te općenito prognozu ILZSG prema kojoj bi se deficit na tržištu cinka prepolovio na 150 tisuća tona u odnosu na prošlogodišnji. Većina europskih proizvođača koja je lani ‘stopirala’ proizvodnju još uvijek ju nije započela unatoč nedavnom padu cijena energenata. U skladu sa spomenutim, u narednim mjesecima se očekuje znatan rast cijena cinka, zaključuju u HUP-ovoj analizi.
 
30. travanj 2024 23:58