Biznis i politika
StoryEditor

Pada povjerenje u ‘private equity‘ fondove

02. Kolovoz 2022.

Prema najnovijem Deloitteovom ispitivanju o povjerenju private equity fondova, indeks značajno pada uslijed očekivanog pogoršanja ekonomskih očekivanja, dok se u narednom razdoblju očekuju nove prilike za kupce. Najnoviji indeks dosegao je nešto nižu razinu u odnosu na razdoblje prije pandemije, reflektirajući utjecaj rastuće nesigurnosti, negativnijih ekonomskih očekivanja te pada optimizma i povjerenja na tržištu.

Unatoč tome, glavni partneri (eng. General Partner, GP), žele ulagati i pritom se otprilike polovica ulagača (49 posto) namjerava usredotočiti na nova ulaganja. Kontinuirajuća želja za transakcijama možda je rezultat očekivanog pada vrijednosti: 14 posto ispitanika smatra kako su prodavači spustili svoja očekivanja u pogledu valuacije u proteklih šest mjeseci, što je dvostruko više nego u prošlom ispitivanju kada je to smatralo 7 posto ispitanika, dok 65 posto ispitanika smatra kako će se taj trend nastaviti.

Pipeline transakcija u tijeku je robustan te preko dvije trećine ispitanika (71 posto) smatra da je stanje istovjetno onome prije četiri mjeseca, a skoro petina (18 posto) smatra da se situacija ustvari popravila.

Istraživanje koje provodimo skoro 20 godina pokazalo nam je kako nakon svakog šoka i pada slijedi povoljno razdoblje za transakcije uslijed porasta povjerenja i ekonomskih očekivanja, dok valuacije još nisu na izuzetno visokim razinama, te isto očekujemo i ovaj put. Ono što danas čini razliku je akumulirano iskustvo ulagača u vođenju poslovanja u teškim vremenima te periodima neizvjesnosti, s pandemijom kao zadnjom naučenom lekcijom - izjavio je Ante Salopek, menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

Uslijed očekivanog povećanja kamatnih stopa centralnih banaka u borbi protiv visoke inflacije, očekuje se smanjenje likvidnosti na tržištu gdje više od dvije trećine ulagača (71 posto) očekuje smanjenju dostupnost financiranja transakcija dugom, što je znatan porast u odnosu na 30 posto ispitanika u prošlom ispitivanju. Tako niska razina zadnji je put zabilježena u jesen 2011., kada je i povjerenje palo.

Prema najnovijem ispitivanju, politike u području okoliša, društva i upravljanja nisu više fakultativne, već obvezne. Više od polovice ispitanika (53 posto) usvojilo je ulagačku politiku koja obuhvaća konkretne mjere u području okoliša, društva i upravljanja, dok je u prošlom ispitivanju taj broj iznosio 30 posto. 

- Riječ je o pozitivnom koraku i očekujemo daljnji rast tog postotka s obzirom na buduće donošenje savjetodavnih smjernica u pogledu održivosti te na činjenicu da će upravo to područje postati jedno od ključnih područja interesa vlada i vođa na razini EU-a i nacionalnim razinama. Predmetni sektor je primjer drugima na globalnoj razini te se Srednja Europa sve više uključuje u taj procesistaknuo je Salopek.

01. prosinac 2022 15:48