Biznis i politika
StoryEditor

Paladina: Do kraja ljeta radovi na svim vrstama obnove, otvaramo više stotina gradilišta

14. Travanj 2022.
Ivan Paladinafoto Ratko Mavar

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina najavio je u četvrtak da će do kraja ljeta početi radovi na svim vrstama obnove, u idućih godinu dana trebala bi biti završena nekonstrukcijska i početi konstrukcijska obnova nakon potresa.

- Do kraja ljeta cilj nam je započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenim potresom, odnosno na području svih županija - istaknuo je Paladina na konferenciji za novinare predstavljajući dinamiku realizacije ubrzanja obnove nakon potresa.

Rekao je da će se prioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu, te da je cilj u idućih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove.

- Do kraja ljeta trebali bi započeti radovi na više stotina gradilišta, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća - rekao je ministar.

Cilj je da u idućih godinu dana počne izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova.

- Ovi su ciljevi optimistični, ali istovremeno i realni, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo - poručio je Paladina.

Prioritet su građani u kontejnerima

Ministar je plan obnove predstavio kroz pet ključnih točaka, istaknuvši da je njegov glavni zadatak otvaranje gradilišta i predstavljanje konkretnih rokova.

- Prioritet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju - naglasio je.

U procesu obnove smo svi zajedno i obnova je dogovornost svih nas, prije svega moja, dodao je Paladina te naglasio da je obnova prilika svim vlasnicima da uz značajnu operativnu i financijsku pomoć države podignu razinu sigurnosti svojih domova.

Najvažnije točke koje bi trebale dovesti do ubrzanja obnove i dostizanja zadanog broja otvorenih gradilišta odnose se na efikasniju i bržu nabavu uvođenjem generičkih troškovnika i okvirnih sporazuma, provođenje postupaka nabave po cjelinama (blokovska rješenja, primjerice po geografskim cjelinama), reorganizacija rada Fonda za obnovu, centralizacija kontrole i praćenje procesa obnove te uvažavanje poremećaja na građevinskim tržištima fleksibilnijim određivanjem cijena.

- Nabave će biti prilagođene malim i srednjim obrtima, kako bi se aktiviralo cijelu građevinsku industriju - rekao je uz ostalo.

Najavio je i veći poticaj građanima za pokretanje samoobnove uvođenjem naknade operativnog troška, mogućnošću isplatu predujma kao dodatnog poticaja kod konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, isplatom PDV-a kod novčane pomoći koja se isplaćuje prije početka konstrukcijske obnove zgrade te usklađivanjem propisanih maksimalnih cijena roba, usluga i radova u Programu mjera.

Organizacijske promjene u sljedećih mjesec - dva

Naglasio je da prilagodbe iz plana ubrzanja neće usporiti sve do sada započete procese te da realizacijom predloženih izmjena nitko od građa neće biti zakinut. Referirajući se na aktualno stanje Paladina je rekao da godinu i pol dana nakon formiranja Fonda na području Zagreba i okolice nemamo niti jedno gradilište.

- To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene koje će biti provedene u sljedećih mjesec do dva dana - poručio je.

Složio se da brzina obrade zahtjeva građana nije zadovoljavajuća jer je obrađeno njih nešto više od 15 posto pa bi sadašnjom dinamikom obrada 'trajala predugo'.

- Prije svega organizacijski se moramo unaprijediti i tako postići da barem dva do tri puta brže odrađujemo taj proces - dodao je.

30. rujan 2022 05:58