Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Dižemo plaće, božićnice, regres i dar za djecu zaposlenima u državnoj upravi

27. Listopad 2022.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Na danjašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je izmjene Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Prošloga su ponedjeljka, istaknuo je Plenković, ograničenjem produžili postojeće cijene naftnih derivata na tri tjedna, čime su one povoljnije nego što bi bile da su ih prošlog ponedjeljka promijenili. Naglasio je i da je danas cijena goriva oko dvije kune manja nego što bi bila bez Vladinih ograničenja.

Istaknuo je i da će u iduća dva tjedna nastaviti pratiti situaciju s cijenama energenata.

Premijer je dodao i da Europski parlament 10. studenoga raspravlja i glasa o primanju Hrvatske u schengenski prostor, navodi Index.

Izdvojio je i dogovor koji su jučer postigli sa predstavnicima sindikatima javnih i državnih službi o kolektivnom ugovoru.

– Vjerujem je s obzirom na ozračje na sastanku jučer u Banskim dvorima reakcija više nego afirmativna vezano uz izjašnjavanje unutar sindikata koje predstoji. Predložili smo sindikatima povećanje osnovice od šest posto za plaću u listopadu koja će biti isplaćena u studenom, povećanje od još dva posto 1. travnja, koja će biti isplaćena u svibnju, te povećanje božićnice sa 1500 na 1750 kuna, regresa s 1500 na 1750 kuna i dara za djecu sa 600 na 750 kuna – rekao je Plenković.

– Dogovor je fiskalno održiv, a prati trenutnu ekonomsku situaciju vezanu za utjecaj inflacije na standard građana. Sa svim ovim mjerama ukupne vrijednosti 26 milijardi kuna, ovo je iskorak prema zaposlenicima državnih i javnih službi. Možemo reći da je ovo cjelovita politika Vlade RH – rekao je Plenković.

Navedene mjere za koje je Vlada osigurala 26 milijardi kuna uključuju travanjski i rujanski paket mjera za sufinanciranje troškova energenata, povećanje minimalne plaće s 3750 kuna na 4220 kuna od početka 2023. godine, kao i povećavanje iznosa božićnica, regresa i dara za djecu za zaposlene u državnoj upravi. S te su strane, smatra Plenković, napravili kompromis i iskorak sa sindikatima.

20. travanj 2024 16:16