Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Smisao poreznih izmjena je dizanje standarda građana

28. Lipanj 2023.
Andrej Plenković, Vlada u Saborufoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković je na sjednici vlade rekao da je cilj poreznih izmjena koje predlaže vlada porezno rasterećenje i povećanje plaća, te davanje većih fiskalnih ovlasti lokalnoj državi.

- Cilj poreznih izmjena je daljnje porezno rasterećenje i povećanje plaća -  rekao je Plenković u uvodu vladine sjednice.

Ovo je potez vlade, pa onda i Hrvatskog sabora i države, da promjenama poreznih zakona izravno utječe na povećanja plaća naših građana i to je cilj broj jedan, dodao je.

Drugi cilj je po njegovim riječima fiskalna decentralizacija, koja je je uz funkcionalnu bila jedna od dvije temeljne poruke koju su vladi 2016. godine na početku njezina mandata uputili župani, gradonačelnici i načelnici.

Vlada je po njegovim riječima lokalnim jedinicama kontinuirano davala i više ovlasti i više sredstava.

- Na tom tragu je duh ovih poreznih izmjena i cijelog paketa - da oni koji su najbliže građanima, po načelu supsidijarnosti, mogu odlukama svojih predstavničkih tijela donositi odluke koje će utjecati na životni standard građana koji žive u sredinama gdje su dobili povjerenje da na četiri godine vode lokalnu vlast - rekao je Plenković.

Uz veću autonomiju lokalnih jedinica u pogledu utjecaja na visine pojedinih poreza i generalni pristup pojednostavljenja i bolje učinkovitosti sustava, sve porezne izmjene idu na korist građana gdje god oni živjeli, ustvrdi je Plenković.

Na dnevnom redu današnje sjednice vlade je set poreznih zakona koji bi trebali stupiti na snagu početkom 2024. godine.

U šestom krugu porezne reforme vlada predlaže ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, dizanje osobnog odbitka na 560 eura, a država bi preuzela i dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.  

Jedinicama lokalne samouprave ukida se prirez, ali im se dopušta da same odrede porez na dohodak, predlaže vlada.

Od ostalih poreznih izmjena, predlaže se određivanje neoporezive napojnice od 3.360 eura i uvođenje plaćanja karticama, omogućavanje donacije u iznosu većem od dva posto prošlogodišnjih prihoda te opcijska dodjela udjela, a ne samo dionica.

Rok za plaćanje porezna na dohodak predlaže se na 28. veljače, bez obzira na datum podnošenje prijave, a porez na dobit plaćao bi se se 30. travnja.

U novom krugu reforme bit će izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

27. travanj 2024 11:09