Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Uzet ću obveznice, pozivam građane da pokažu signal povjerenja u državu

20. Veljača 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je kako će uzeti državne obveznice, građane je pozvao da i oni učine isto i "pokažu signal povjerenja u državu" jer, kaže, to ne bi ni bilo organizirano da se ne vjeruje u dobre mogućnosti s ulaganjem po dobroj kamati.
 
- Hoću. Naravno da pozivam građane da učine isto. Ne bismo ovo organizirali da ne vjerujemo u dobre mogućnosti s ulaganjem u njih po dobroj kamati i na taj način povjerenje u državu, u javne financije, koje su konsolidirane, s kojima se odgovorno upravlja - rekao je Plenković nakon sjednice HDZ-ovog Predsjedništva.
 
Izvijestio je da im je na Predsjedništvu ministar financija Marko Primorac predstavio izdavanje državnih obveznica koje će biti ponuda hrvatskim građanima i institucionalnim investitorima za ulaganja na fiksni period od dvije godine, s minimalnom kamatnom stopom od 3,25 posto.
 
Poručio je kako je to način da se aktivira tržište kapitala, da građani dio svoje štednje ulože u državne obveznice i tako omoguće i sebi bolju kamatnu stopu nego što je to trenutno u većini komercijalnih banaka te da također pokažu signal povjerenja u državu, a što smatra izrazito dobrim.
 
Naveo je i da će ministri moći ulagati u državne obveznice jer je pozitivno mišljenje o tome, na upit Ministarstva financija, dalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.   
 
Plenković je, na pitanje o zakonskim izmjenama koje je nedavno najavio "zbog curenja informacija", rekao da o tome nisu danas raspravljali na Predsjedništvu najavivši kako će Ministarstvo pravosuđa uskoro pripremiti prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku.
 
- Ne radi se o tome da se kontroliraju mediji, niti da se stavlja teret kaznene odgovornosti na medije, izdavače i oni koji objavljuju. Nego, na uski krug ljudi koji su u posjedu informacija -  kazao je Plenković.
 
 

 

 

25. travanj 2024 23:40