Biznis i politika
StoryEditor

Plinska afera: Zbog sporne Vladine uredbe novi problemi u plinskom biznisu tek slijede, a prijeti i tužba EK

13. Srpanj 2023.
HEP, Hrvatska elektroprivreda, zgrada

Ne možemo se sada čuditi što je ljeto toplo. Svi sudionici plinskog biznisa još su u veljači mogli pretpostaviti koliko će plina biti potrebno za ogrjevnu sezonu, kad će se napuniti skladište i pojaviti viškovi – tim je riječima stručnjak za ugljikovodike komentirao najnoviju plinsku aferu u kojoj je HEP višak plina prodavao ispod tržišnih cijena.

Prije svega HEP, a zatim i krizni stožer i HERA, još je prije nekoliko mjeseci mogao predvidjeti potrebne količine plina te na vrijeme reagirati, a ne se sada čuditi pojavi viškova plina, kaže našu sugovornik.

– HEP je, a onda i svi sudionici u lancu, trebao reagirati puno ranije, no čini mi se da su svi bili pomalo​ nonšalantni. Pred kraj ogrjevne sezone prilično se dobro mogu procijeniti potrebne količine plina, osobito u situaciji u kojoj jedan od najvećih potrošača, Petrokemija, uopće ne radi. Uredba o otklanjanju poremećaja na tržištu energije bila je potrebna u vrijeme divljanja cijena plina, no već potkraj zime, kad je bilo jasno da su se cijene primirile, trebalo ju je ukinuti. Sada je razvidno da nitko nije nimalo gledao unaprijed – komentirao je.

Stoičko podnošenje gubitaka

Iako se sada u HEP-u pravdaju da su u nekoliko navrata upozoravali mjerodavno ministarstvo te su u javnost iscurili i dopisi koji bi to trebali potvrditi, njihovim pažljivim iščitavanjem da se zaključiti da je HEP zabrinutiji za svoju likvidnost i nedostatak novca kojim će kupovati plin od Ine nego zbog viškova plina. Ni u jednom dopisu ne traži, primjerice, da se Uredba stavi izvan snage, da ga se oslobodi obveze kupnje plina od Ine, stoički podnoseći stvaranje novih gubitaka.

I dok su prije pojave afere iz HEP-a slali dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, nakon što se skandal zahuktao, iz medija smo doznali da su prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić i ministar Davor Filipović ovih dana i telefonski razgovarali, stoga se postavlja pitanje jesu li možda o toj temi možda mogli uživo komunicirati i prije nego što je počela puniti novinske stupce i završila na naslovnicama.

Neovisno o tome kakav će epilog imati najnovija plinska afera, sudeći po najnovijim izmjenama sporne uredbe, novi problemi u plinskom biznisu tek slijede.

– Nikada nije bilo većega kaosa na energetskom tržištu nego danas. Zbog ega i sitnih političkih interesa ljudi se vuku po blatu, a oni koji bi trebali urediti tržište ne rade svoj posao. Sada kada su se cijene plina stabilizirale i nema više potrebe za kriznim intervencijama i uredbama, umjesto da se ukinu sve te mjere i pusti tržište da ‘odradi‘ svoje, Vlada je donijela novu uredbu, koja je iznimno nejasno i dvosmisleno napisana. Iz nje je teško iščitati kako će sudionici plinskog tržišta koji zbog nje trpe štetu biti odštećeni – kaže naš sugovornik koji je već godinama u energetskom sektoru i dodaje da je nastavak plinskih mjera osobito problematičan jer je Europska komisija već opomenula Hrvatsku zbog prve Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donesene lani.

Moguća tužba Hrvatskoj

Naime, Komisija je odlučila pokrenuti prekršajni postupak slanjem službene opomene Hrvatskoj jer je tom uredbom naša zemlja ograničila izvoz plina. Također je utvrdila da je hrvatsko zakonodavstvo u suprotnosti s obvezama javne usluge i zaštite korisnika iz Direktive 2009/73/EZ. Umjesto da riješi nedostatke na koje je Komisija upozorila ili, još bolje, posve stavi uredbu izvan snage nakon što su se cijene plina stabilizirale, Hrvatska donosi nove izmjene Uredbe, i dalje odlučujući intervenirati na tržištu.

Postupak Europske komisije, inače, počinje slanjem službene opomene. Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem, Komisija šalje ‘obrazloženo mišljenje‘; a ako ni tada nema rezultata, slijedi treći korak – tužba pred Sudom EU-a.

– S novom izmjenom Uredbe, prema kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge od 1. kolovoza za 47,6 eura, može se dogoditi situacija kao prije sedam-osam godina kad nam je zbog kršenja pravila o slobodnom kretanju robe, Direktive o plinu i Uredbe o plinu, bilo zabranjeno koristiti se fondovima EU-a. Nakon toga je Hrvatska ipak odlučila izmijeniti Zakon o plinu i uskladiti se s pravilima EU-a. Slična je situacija i danas. Europska komisija već nam je poslala opomenu i, ako ne otklonimo nepravilnosti kao što se od nas traži, mogu nam se izreći dnevni penali sve dok to ne popravimo – obrazlaže naš sugovornik.

Kako aktualnu situaciju komentiraju Davor Štern, Zdeslav Matić i Damir Vanđelić pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

02. svibanj 2024 04:35