Biznis i politika
StoryEditor

Podaci o padu obujma industrijske proizvodnje potvrdili očekivanja o usporavanju gospodarske aktivnosti

29. Prosinac 2022.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u studenom je drugi mjesec za redom zabilježila pad, i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Naime, obujam industrijske proizvodnje u usporedbi s listopadom bio je niži za 1,9 posto, dok je u odnosu na isti mjesec 2021. pad iznosio 2 posto, navedeno je u priopćenju. Najnoviji podaci potvrdili su očekivanja o zamjetnijem usporavanju gospodarske aktivnosti u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. U listopadu je prekinut pozitivan trend godišnjih stopa rasta koji je trajao kontinuirano od prosinca 2020., a usporavanje je zabilježeno već i u trećem tromjesečju.

U razdoblju od siječnja do studenog kumulativna godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila je 1,8 posto.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivne promjene zabilježene su u kategorijama Intermedijarni proizvodi (+2,3 posto), Kapitalni proizvodi (+3,8 posto) i Trajni proizvodi za široku potrošnju (+2,3 posto), dok su Energija i Netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili pad u odnosu na listopad za 7,6 posto odnosno 2,2 posto.

Na godišnjoj razini, pad drugi mjesec za redom bilježi Energija i to po stopi 5,8 posto, dok je proizvodnja Trajnih proizvoda za široku potrošnju unatoč mjesečnom rastu na godišnjoj razini niža za 5,8 posto. Naposljetku, smanjena je i proizvodnja Intermedijarnih proizvoda (-5,3 posto u usporedbi sa studenim 2021.). S druge strane, Kapitalni proizvodi veći su za 4,8 posto i Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 0,9 posto.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6,6 posto, u Rudarstvu i vađenju za 3,9 posto i u Prerađivačkoj industriji, koja čini gotovo 84 posto ukupne industrijske proizvodnje, za 1,1 posto.

Prerađivačka industrija, kumulativno u prvih jedanaest mjeseci porasla je 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast u tom razdoblju svakako je ublažen razmjeno snažnim padom u djelatnostima Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvodnje (-21 posto), Tiskanja i umnožavanja snimljenih zapisa (-10,3 posto), Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-9,3 posto) Proizvodnja metala (-7,4 posto), Proizvodnja namještaja (-6 posto) te Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-5,8 posto). Rast je zabilježen u 16 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije.

Izgledi za kretanje obujma industrijske proizvodnje u prosincu nepovoljni su zbog slabljenja inozemne i domaće potražnje te još uvijek prisutne neizvjesnosti što uz učinak baznog razdoblja, može i treći mjesec donijeti negativne stope rasta obujma industrijske proizvodnje.

Nepovoljno i neizvjesno vanjsko okruženje te usporavanje domaće potražnje osjetit će se na podacima industrijske proizvodnje i u prvoj polovici 2023. Očekujemo sve snažnije prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja na kretanja u industriji koja će ostati pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta i još uvijek visoke inflacije i neizvjesnosti. Stoga bi i na razini cijele 2023. stopa rasta obujma industrijske proizvodnje mogla biti niža od projiciranih 1,6 posto u 2022.

22. ožujak 2023 00:57