Biznis i politika
StoryEditor

Podobnik: Kineska roba uništava europsku industriju niskim cijenama

16. Travanj 2024.
Boris Podobnikfoto Ratko Mavar

Kina je izvijestila o bržem gospodarskom rastu od očekivanog u prvom tromjesečju ove godine, zajedno s nekim pokazateljima koji sugeriraju da će stvari biti nešto teže u nastavku 2024. 

Bruto domaći proizvod porastao je 5,3 posto u tom razdoblju, lagano ubrzavajući u odnosu na prethodni kvartal i nadmašujući procjene. Ipak, veći dio skoka dogodio se u prva dva mjeseca ove godine. U ožujku je rast maloprodaje pao, a industrijska proizvodnja bila je ispod predviđanja, što ukazuje na izazove na horizontu, objavio je Reuters. 

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo borilo se pronaći čvrst oslonac nakon pandemije. Proizvodnja se zadržava zahvaljujući inozemnoj potražnji i fokusu Pekinga na razvoj naprednih tehnologija na domaćem terenu, ali dugotrajna kriza nekretnina opterećuje povjerenje, tvorničke cijene padaju već više od godinu dana, a široko mjerenje temeljeno na podacima od utorka pokazalo je da gospodarstvo klizi dublje u deflaciju. Sve to odražava anemičnu domaću potražnju, kao i višak kapaciteta u neke industrije.

Lav i tigar 

- Svjedoci smo stvaranja multipolarnog svijeta i u tom svijetu Kina okuplja svoje saveznike oko BRICS zemalja. Kako je taj svijet drugačiji od našeg, zapadnog, postupno se Kina izbacuje s našeg tržišta. Jasno, kineska se roba izbacuje postupno - i to samo ako se već ima roba s nekog drugog tržišta, a pronaći tu robu nije jednostavno. Naime, rado bismo mi Kinu zamijenili Indijom samo, primjetio sam kako Rusija I Kina ne žele baš previse rupije, jer Indija nema tako široku lepezu proizvoda kao Kina - komentirao je za Lider profesor ekonomije Boris Podobnik

Objašnjavajući odnose Kine sa Zapadom, rekao je kako ima ‘malo manje mainstream teoriju oko razloga sukoba Amerike s Kinom‘, a ona ima uporište u svijetu živih bića. Nema mjesta na svijetu gdje zajedno žive lav i tigar - jer najveći predatori se jednostavno ne trpe, kazao je. Ono što je veličina tijela u biologiji, to je BDP u ekonomiji. Zbog toga Podobnik smatra da je lako shvatiti zašto Kina predstavlja problem Americi, jer što nam je za očekivati ako kineski BDP konstantno raste naspram američkog? 

- Naime, zemlja s većim BDP-om ima i više novca za vojsku, istaživanje i znanost. Kako Amerika može biti vodeća zemlja svijeta ako Kina izdvaja za znanost i vojsku više od Amerike? Dakle, otkako je Kina pretekla Ameriku u BDP-u u kupovnoj moći ona je ekonomski takmac Amerike, blago rečeno. Amerika će sve učiniti da to spriječi. Zauzvrat, ako su već takmaci (ako ne i neprijatelji), Kina se rješava dolara ne zato što ne vjeruje u dolar, premda se tiskao nedavno u ogromnim količinama, nego zbog američke politike oko Tajvana, ali i zato što su se Kinezi, kao što sam već i rekao, previše razvili pa nema šanse za mirnodopsko rješenje ovog ekonomskog sukoba između Kine i Amerike - kazao je Podobnik.

Juan je smanjio ranije gubitke i trgovao se za 0,2 posto slabije na offshore tržištu, nakon što je Narodna banka Kine ranije u utorak olabavila svoj stisak nad valutom. Prinos na desetogodišnju referentnu državnu obveznicu malo se promijenio na 2,28 posto.

- Kineski prinos na desetogodišnju obveznicu je sličan kao u Švedskoj, čak niži, a dvaput manji nego u Americi, jer Amerika zbog velikog rasta duga, ali i otvorenog neprijateljstva s Kinom, ima problema s traženjem kupaca za svoje obveznice u svijetu pa je zato nužno većim prinosom primamiti kupce. Mnogi ne znaju da su i Japanci sve manje zainteresirani za američke obveznice jer je njihova središnja banka donijela odluku da se Japanci orijentiraju na svoje vlastito tržište.

Dakle, nisu samo Kinezi u problemima. Što se kineska država bude manje miješala u tržišne zakonitosti, to će juan biti simpatičnija valuta u kojoj će svijet poželjeti štediti kao u rezervnoj valuti. U Kini sad mjerkaju što učiniti i sigurno su na prijelomnoj točki pa razmišljaju trebaju li uvesti liberalizaciju koja bi juan učinila rezervnom valutom u mjeri koliki je udio kineskog BDP-a u svjetskom BDP-u, a od toga su trenutno daleko. Jasno, što kineske dionice i juan budu zanimljiviji i pristupačniji cijelom svijetu, to će i kinesko gospodarstvo biti stabilnije - smatra Podobnik. 

Gradovi duhova i beskonačne autoceste 

S druge strane, sumnje u zamah gospodarstva povećale su tjeskobu zbog povišenih američkih kamatnih stopa i napetosti na Bliskom istoku. Mjerač regionalnih dionica u Aziji u utorak je pao najviše od kolovoza, a globalni indeks valuta tržišta u nastajanju je pao, pri čemu su južnokorejski won i indonezijska rupija oslabili na višegodišnje najniže vrijednosti.

Podaci objavljeni u utorak također su istaknuli neujednačenost oporavka. Proizvodnja cementa pala je 22 posto u ožujku, što je najveći pad od početka bilježenja 1995. godine, naglašavajući utjecaj pada nekretnina. S druge strane, proizvodnja integriranih sklopova i vozila s novom energijom (koji se smatraju ključnim novim gospodarskim pokretačima Kine) zadržali su brzi rast od oko 30 posto, objavio je Bloomberg. 

Pad rasta potrošnje u restoranima i pad prodaje automobila pokazuju da je potražnja potrošača i dalje slaba u kontrastu sa snažnim ulaganjima, predvođenim tvrtkama u državnom vlasništvu. Također, visoka stopa štednje u Kini još je jedan znak opreza kućanstava.

- Kina je svoj dosadašnji rast bazirala ne samo na gradnji stanova, već čak je sagradila gradove duhove u kojima danas skoro nitko ne živi. Ne samo središnja, već i regionalna vlast gradila je ogromne količine kilometara autocesti i tamo gdje one stvarno nisu potrebne. Izgleda da tome dolazi kraj i odatle nagli pad u potrošnji cementa.

I Kina će se sigurno postupno preusmjeriti prema visokotehnološkoj industriji, recimo industriji čipova u kojoj sve teže ima pristup na Zapadu, ali onda će biti problem naći tržište jer granice se postavljaju i više neće biti lako prodati robu na Zapadu. Jeftiniji automobili na električni pogon, ali i solari, uništavaju europsku industriju niskom cijenom pa EU traži načine da zaustavi kinesku robu, a Afrika ili Južna Amerika ne mogu brzo zamijeniti razvijeni zapadni svijet - zaključio je Podobnik. 

25. travanj 2024 22:56