Biznis i politika
StoryEditor

Pokretanje ESG fondova u padu, ulagači sve skeptičniji

10. Siječanj 2024.

Pokretanje fondova koji tvrde da imaju atribute zaštite okoliša, društva ili upravljanja, ili ESG fondovi gotovo su presušili u proteklih šest mjeseci, budući da su se ulagači sve jače opiru povećanom nadzoru tvrdnji o održivosti od strane kompanija i upravitelja imovinom.

Samo šest ESG fondova pokrenuto je u drugoj polovici 2023., dok je u prvoj polovici godine pokrenuto 55 takvih fondova, prema podacima Morningstar Directa.

ESG oznake također su uklonjene s nekih naziva fondova. Upravitelj imovinom Abrdn planira izbaciti frazu ‘održivi lideri‘ iz dva fonda u veljači, prema podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Morgan Stanley i UBS također su prošle godine odustali od ESG-orijentiranih etiketa iz nekih fondova jer odbijaju ulagače.

Sve veći otpor

Ovi potezi dolaze jer ESG strategije nailaze na veću pozornost regulatora, političara i klijenata koji sve manje vide smisao ulaganja u ovakve fondove. ESG fondovi za široko tržište općenito su bili bolji od svojih konvencionalnih pandana u 2019., 2020. i 2021., ali su skliznuli 2022. i 2023., prema Morningstaru. Osim što je izostao učinak ovih fondova, to nije jedini razlog zašto padaju ulaganja u ESG fondove. U SAD-u, republikanci su kritizirali financijske tvrtke zbog njihovog neprijateljstva prema fosilnim gorivima i zbog toga što su ‘previše woke‘ i prihvaćajući društvene obveze kao što su raznolikost, jednakost i uključenost.

Između 2018. i 2023. više od 120 fondova je preimenovano ili su im dodane strategije koje su održavale ESG faktore. Mogli bi reći da se i kod fondova pojavio izraz koji je veoma rasprostranjen kada se priča o kriptovalutama, a to je FOMO ili strah od propuštanja. Tako nitko nije htio propustiti ni ESG histeriju koja se, čini se polako gasi.

Alyssa Stankiewicz, Morningstarova pomoćnica direktora za istraživanje održivosti priznaje kako su ESG fondovi posljednjih mjeseci imali velikih problema i primjećuje da je većina ESG odljeva u 2023. povučena iz jednog ETF-a, a to je BlackRockov iShares ESG Aware MSCI USA ETF, poznatiji kao ESGU koji je izgubio više od 9 milijardi dolara imovine jer je uklonjen iz portfelja BlackRocka.

Iz spomenutog upravitelja imovinom Abrdn kažu kako će nastaviti razmatrati ‘najznačajnije‘ ESG čimbenike iako su odbacili oznaku održivosti

- Uklanjanje ‘održivih lidera‘ iz imena pogođenih fondova povezano je s promjenom strategija fondova, a ne s rebrendiranjem – pravdaju se u Abrdnu i dodaju kako će nastaviti  nuditi druge održive strateške fondove gdje se ‘održivo‘ odražava i u nazivu.

SEC je ažurirao pravila za fondove u rujnu kako bi najmanje 80 posto njihove imovine bilo uloženo u skladu s njihovim imenima, uključujući one koji oglašavaju ESG faktore. Upravitelji imovine imat će najmanje dvije godine za usklađivanje.

Veliki pad počeo 2022.

Neto priljevi u ESG zajedničke fondove i proizvode kojima se trguje na burzi pali su 76 posto na 157,3 milijardi dolara u 2022. sa 649,1 milijarde dolara u 2021., prema podacima Morningstara, dok je u 2023. zabilježen najniži godišnji neto priljev za ESG fondove od 69 milijardi dolara.

Europa, koja je prvi promicala ESG standarde i koja čini oko 80 posto ukupne imovine globalnih ESG fondova, prošle je godine ‘uhvatila‘ 90 posto globalnih neto priljeva ESG fondova. Međutim, taj iznos - 141,5 milijardi dolara - pao je za 73 posto u odnosu na 527,1 milijardu dolara 2021.

Američki ESG fondovi ostvarili su 10,4 milijarde dolara neto priljeva u prvom tromjesečju 2022., ali su pretrpjeli tromjesečne odljeve po prvi put u najmanje pet godina u drugom tromjesečju. Kombinirana imovina za američke ESG fondove pala je 20 posto na 286 milijardi dolara prošle godine, što čini samo 11 posto svjetske imovine ESG fondova od 2,5 trilijuna dolara.

Općenito, ESG fondovi čine mali dio svjetske imovine pod upravljanjem, koja je 2022. dosegla 126 trilijuna dolara. Priljevi ne-ESG fondova također su pali prošle godine, usred općeg pada na globalnim tržištima dionica i obveznica jer su središnje banke podigle kamatne stope kako bi se borili protiv inflacije.

U SAD-u, otvoreni uzajamni fondovi i fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) imali su neto odljeve od 370 milijardi dolara u 2022. — što je prvi put da su pretrpjeli godišnje neto odljeve od početka praćenja podataka 1993. godine.

Pristaše i kritičari

Popularnost ESG ulaganja u SAD-u porasla je djelomično zato što je više američkih korporacija počelo implementirati ESG standarde. Prošle je godine američka vlada također odobrila izmjene standarda koje su ESG fondove učinile privlačnijim i za mirovinske planove. Istodobno, ulaganja u ESG privukla su kritike iz niza razloga. Postavlja se pitanje dobro upravitelji fondova obraćaju pozornost na ESG kvalifikacije tvrtki u koje ulažu i koliko strogo same tvrtke zapravo nadziru ESG standarde koje tvrde da promiču. Istraživanja su pokazala da mnoge tvrtke samo tvrde da ih nadziru dok u realnosti to ni približno nije tako.

Nadalje ESG ulaganja izbjegavaju proizvođače u rasponu od fosilnih goriva, cigareta i alkoholnih pića, što nekim ulagateljima nije drago, a neke su pak države u potpunosti zabranile državnim i lokalnim općinama ulaganje u fondove ili tvrtke koje izbjegavaju proizvođače nafte i plina ili druge tvrtke za koje se smatra da prkose ESG standardima.

Komisija za vrijednosne papire i burzu također bi navodno mogla ublažiti određene aspekte propisa predloženih prošle godine koji bi zahtijevali od tvrtki da objave detaljne računovodstvene podatke o troškovima povezanima s klimom. Trenutačno tvrtke prijavljuju samo troškove uzrokovane ekstremnim vremenskim uvjetima i drugim čimbenicima orijentiranim na klimu koje smatraju značajnima za ulagače.

25. travanj 2024 04:33