Biznis i politika
StoryEditor

Police obveznog autoosiguranja postale izdašna izvozna roba

16. Listopad 2022.

Prema broju polica na inozemnim tržištima prednjače Euroherc i Adriatic osiguranje, a ukupno gledano na godišnjoj razini hrvatski osiguravatelji ‘izvezu‘ oko milijardu kuna polica

Broj polica obveznog osiguranja motornih vozila u devet mjeseci ove godine narastao je za čak 86 tisuća. Uzme li se u obzir da je ove godine prodano 35,6 tisuća novih vozila, odnosno oko dvije tisuće manje nego u istome lanjskom razdoblju, i da je na razini cijele godine u Hrvatskoj 2021. registrirano oko 73 tisuće vozila više nego 2020., podatak o tolikom povećanju broja polica može izazvati čuđenje. Još bi više mogao iznenaditi podatak da je u devet mjeseci prošle godine sklopljeno čak 160 tisuća takvih polica više u odnosu na usporedivo razdoblje 2020. godine.

Taj nerazmjer između broja polica i registriranih automobila objašnjava se time da su hrvatske osiguravajuće kuće posljednjih nekoliko godina iskoračile izvan hrvatskih granica, pa tako u domaći izračun ulaze i police koje su sklopile na stranim tržištima. Više polica od registriranih automobila statistika bilježi od 2018., a to koincidira s trenutkom kad se hrvatski osiguravatelji šire u Austriju, Italiju i Sloveniju. Prema broju polica na inozemnim tržištima prednjače Euroherc i Adriatic osiguranje, a ukupno gledano na godišnjoj razini hrvatski osiguravatelji ‘izvezu‘ oko milijardu kuna polica.

Ostali rezultati osiguravajućih kuća za devet mjeseci ne donose prevelike promjene. Ukupna bruto premija bila je 9,7 milijardi kuna, što je rast od 7,9 posto u odnosu na 2021. Većina je kategorija osiguranja rasla, izuzev skupine životnih osiguranja, gdje je bruto premija pala za 0,62 posto.

Podaci za devet mjeseci ne razlažu detaljno broj sklopljenih polica i njihovu prosječnu cijenu, osim premije u obveznom osiguranju motornih vozila, koja je rasla za neznatnih 2,52 posto i sad iznosi 1094 kune. Zbog rasta svih troškova, neslužbeno doznajemo, većina osiguravajućih kuća planira podignuti cijene automobilskog osiguranja, i to za više od 10 posto, a nekoliko njih već je 1. listopada izbacilo nove cjenike. 

22. travanj 2024 08:47